Savunmasız minik bedenleri tehdit eden bulaşıcı hastalıklar, daha çok okul ve kreş gibi kalabalık ortamları seviyor. Basit bir boğaz enfeksiyonu bile hayati tehlikeye yol açıyor.
Mevsimlerdeki dengesizlik küçük-büyük herkesi hasta ederken, özellikle çocuklar bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız kalıyor. Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğini söyleyen uzmanlar, okul, kreş gibi kalabalık ortamların bulaşıcı hastalıkların yayılması için uygun zemin hazırladığını belirtiyor. Uzmanlar, bulaşıcı hastalıkları ve belirtilerini şöyle anlatıyor:
YÜKSEK ATEŞ RİSKİ Nezle: Hafif bir burun akıntısı ile başlar. Bazen de hafif öksürük olur. Kimi zaman ökrüsük biraz şiddetli olabilir. Bu tabloya nadiren ateş de eklenir. Grip: İnfluenza virüslerinin neden olduğu grip, genellikle yüksek ateşle başlar. Baş ağrısı, kas ağrıları, 39-40 dereceye varan ateş, burun akıntısı, burunda doluluk, öksürük olur. Boğaz enfeksiyonu: Halk arasında 'beta mikrobu' olarak bilinen beta streptokokun yol açtığı bademcik enfeksiyonu okul çağı çocuklarında çok sık görülür. Bademcikleri şişen çocuk yutkunmakta zorluk çeker. Boğaz enfeksiyonunun nedeni araştırılmalıdır. Eğer beta mikrobu belirlenirse, mutlaka antibiyotik tedavisine başlanmalı ve bu tedavi 10 gün sürdürülmelidir. Tedavi edilmediğinde, beta streptokokun neden olduğu enfeksiyona bağlı çocukta hayatı tehdit eden kalp, böbrek ve eklem rahatsızlıkları oluşabilir.
ÖLÜMCÜL OLABİLİR Zatürre: Akciğerin bir veya birkaç lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alışveriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır. Çeşitli bakteri ve virüslerin neden olduğu zatürre, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek bir akciğer hastalığıdır. 39 dereceyi geçen ateş, öksürük, çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgam e önemli belirtilerdir. Sıklıkla burun, boğaz enfeksiyonu sonrasında başlar. Bronşolit ve bronşit: Bronşiolit, çocuklarda erken yaş grubunda (özellikle 3 yaş altında) bronşioller adı verilen küçük bronşların iltihabıdır. Bronşit ise, daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Bronşit, büyük bronşların iltihabıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında gelişen bir komplikasyondur. Boğmaca ve kızamık sırasında da soluk borusu ve bronş enfeksiyonlarına sık rastlanır. Belirtileri, inatçı kuru öksürük, balgam, ateş ve göğüste ağrıdır. Orta kulak iltihabı: Soğuk algınlığından sonra çocuklarda sık görülür. Östaki borusunun çocuklarda kısa olması nedeniyle burun ve boğazdan geçen bakteriler kulağa daha çabuk ilerler. Soğuk algınlığı, sinüzitler ya da boğaz eneksiyonlarında östaki borusu kapanır ve bakterilerle bulaşmış olan sıvı orta kulak içinde kalır. Böylece mikroplar rahatlıkla ürer. Belirtileri; ağrı, işitme kaybı ve özellikle bebeklerde beslenme güçlüğüdür.