Ekonomik gidişat damak zevkimizi değiştirdi... Kırmızı et yerine kümes hayvanı eti alıyoruz. Yoğurt ve makarnayı artık daha çok yiyoruz.
***
Türk halkı kırmızı eti bıraktı makarna ve yoğurda koştu
Tüketim alışkanlıkları ve pazardaki gelişmelere bağlı olarak, temel gıda maddelerinden kırmızı et, margarin, toz şekerin kişi başına yıllık tüketimi azalırken, pirinç, makarna, kümes hayvanı eti, yumurta ve yoğurt tüketimi arttı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Ekonomi ve Araştırma Enstitüsünün (TEAE) değerlendirmesi, 1994-2005 döneminde, temel gıda ürünlerinde kişi başına yıllık tüketim miktarlarında önemli değişiklikler olmasına karşın, ekmek tüketiminin beslenmedeki ağırlığını koruduğunu ortaya çıkardı.
65 kilo ekmek Değerlendirmeye göre, 1994'te 63.6 kilogram olan kişi başına yıllık ekmek tüketimi 2002'de 59.5 kilograma gerilemesine karşın, 2005'te 65.2 kilogram olarak gerçekleşti. Ekmek için yapılan harcamaların toplam gıda harcamaları içindeki payı ise yüzde 10'dan, 2005'te yüzde 9.6'ya düştü. Bu dönemde, kişi başına yıllık makarna, kümes hayvanları eti ve yumurta tüketiminde önemli artışlar oldu.