Çocuğunuzun çizdiği resim ve çizgiler sizin için bir anlam ifade etmeyebilir Ancak uzmanlara göre, çizgiler onun iç dünyası ile kişiliğinin aynası oluyor....
Zaman zaman çocuklarımızı ellerinde kalemle kağıt üzerine şekil veya resim çizerken görürüz. Bu şekil veya resimler kimi zaman bize anlamlı, kimi zaman ise anlamsız gelebilir. Oysa çocuğun içinde bulunduğu psikolojik durumun en iyi şekilde anlaşılabilmesi için bu çizimler büyük bir yol göstericidir. Çocuk ve Ergen Psikoloğu Özge Türk, çocukların resim çizerek pek çok şey anlatmak istediklerini anlattı.
GELİŞİMİNİ YANSITIR "Resim, çocuğun duygu ve düşüncelerini yansıtır" diyen Dr. Türk, "Resim, çocuğun gelişimi hakkında da bilgi verir. Burada çocuğun yaşı temel alınmalıdır, her yaşın çizebileceği çizgi/ resimler farklıdır. Bunlar gelişimsel bir sürekliliği izler" şeklinde konuştu. İlk karalamalar genelilkle 10-12 ay arasında başlar. Yaş ilerledikçe karalamalar, çizgilerin yerini alır. İki yaşında bir çocuk yönü olmaksızın çizgi çizmeyi taklit eder. Üç yaş çocuğu kabaca yuvarlak çizebilir. Dört yaş çocuğu bu yuvarlağa bacak ve kolları ekler. İlerleyen yaşlarda çizdikleri figürlere ayrıntılar ilave eder. 6 yaşından sonra gerçekçi oranlar ortaya çıkacak.
ÖFKELİYSE KIRMIZIYI KULLANIR Çocuklar o anki ruhsal dünyalarını en iyi tanımlayacak rengi seçerler. Örneğin; üzüntülü bir çocuk kağıdın tümünü siyah renge boyayabilir ya da öfkeli, kızgın bir çocuk kırmızı rengi kullanabilir. Çekingen çocuk kağıdın küçük bir kısmını kullanarak, figürleri küçük çizebilir ya da duygularını kontrol etmekte güçlük çeken bir çocuk tüm kağıda yayılarak çizimini tamamlayabilir.
AİLELERE UYARILAR Anne-babalar çocuklarına resim konusunda yardımcı olabilirler. Birlikte resim yapmak çocuk için eğlenceli ve geliştiricidir. Ancak, çocuğa resmini tamamlarken müdahale etmemek gerekir. Küçük yardımlar yeterli olacaktır. Çocuk çizdiği resmi anlatırken anne-baba onu yorumsuz dinlemelidir. Çünkü; resim çocuğu anlama ve tanımada önemli bir araçtır.