Bunları biliyor muyuz?
Suda neden batmıyoruz? BİR cismin su üstünde kalabilmesi için sudan hafif olması gerekir. Önemli olan ağırlık değil yoğunluktur. Yani cismin hacim olarak bir santimetre küpünün veya bir litresinin ağırlığıdır. Suyun bir litresinin ağırlığı 1 kg olduğundan sadece 1.00 olarak gösterilir. Kemiklerimizin yoğunluğu 1.80, adalelerimizin 1.05, vücudumuzdaki yağların 0.94, ciğerlerimizdeki havanın ise 0.00'dır. Bu yoğunlukların vücudumuzdaki miktarına göre ortalaması alınınca, bir insanın yoğunluğunun sudan az olduğu görülür.
Elma kesilince neden kararır? ELMA, armut, ayva ve patates gibi birçok sebze ve meyve, kesilince kararma özelliği gösterir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirir. Kararma, işte bu enzimlerden birinin yarattığı bir sorundur. Bu enzim havanın oksijenini alıp, elmada bulunan tanin maddesiyle birleştirerek kararmaya neden olur.
İmdat çağrısına neden SOS denir? ÇOK kişi SOS'in anlamının "gemimizi kurtar" ya da " ruhumuzu kurtar" sözcüklerinin kısaltılmışı sanır. Oysa bu anlatım, tamamen telgraf zamanından kalma Mors Alfabesi ile ilgilidir. İmdat çağrısının çok kolay bir biçimde akılda tutulabilmesi için 1908'de üç nokta, üç çizgi, üç nokta (...,--,...); yani SOS olarak belirlenmiş ve günümüze dek gelmiştir.
|