Günün mönüsü
Püf Noktası Hazırladığınız beşamel sosu ateşten almanıza yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
Fırında Kuzu Eti MALZEME: (4 kişilik) 1 kg kemikli kuzu eti, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı yumuşak margarin, 1 tatlı kaşığı salça, tuz HAZIRLAMA: Eti iyice yıkayın ve büyük bir tencereye koyun. 2 su bardağı suyu ve yeterince tuzu ekleyin. Önce hızlı ateşte, kaynamaya başladığında kısık ateşte pişirin. Et yumuşadığında fırın tepsisine aktarın. Üzerine yoğurt, yumuşak margarin ve salça karışımını sürün. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin. Yanında pilavla birlikte servis yapın.
Patates Çorbası MALZEME: (4 kişilik) 50 gr sıvı veya katı yağ, 3 adet büyük patates, 2 adet soğan, 3 su bardağı et veya tavuk suyu, 1 su bardağı süt, 100 gr kaşar peyniri, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz HAZIRLAMA: Soğanları rondoda kıyın ve yağ ile bir tencerede kavurun. Patatesleri soyun ve yıkayın, küçük küpler halinde doğrayın. Soğanların kavrulmasını beklemeden ekleyin, birlikte iyice kavurun. Et suyunu kavrulmuş olan patateslere ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika pişirin. Sonra tencereden bir miktar patates alıp rondoda püre haline getirin veya ezin. Bütün haldeki patateslerle yeniden karıştırın. Sıcak haldeki sütü ekleyin, kısık ateşte bekletin. Bu arada peyniri rondoda kıyın, çorbaya ekleyip ateşi kapatın. Tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.
Pelit Bohça MALZEME: (6 kişilik) 1 su bardağı su, 2 adet yumurta, 750 gr margarin, 1 çay kaşığı limon tuzu, 2 çay kaşığı tuz, 1 kg un, 4 su bardağı dövülmüş ceviz içi, 1 su bardağından az toz şeker Üzerine: yarım su bardağı antepfıstığı, Şerbeti için: 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su, yarım limon suyu HAZIRLAMA: Su, yumurta, limon tuzu, tuz ve margarini bir kapta karıştırın. Üzerine unu ilave edin ve işice karıştırıp buzdolabına alın. Yarım saat dinlendirin. 5 mm kalınlığında açın ve yuvarlak bisküvi kalıplarıyla kesin. Dövülmüş cevizi şekerle karıştırın ve hamurların ortasına koyup yarım ay şeklinde katlayın. Kenarlarını içeri doğru kıvırın. Dilerseniz çatalla şekillendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirin. Şerbetini hazırlayın; bunun için su ve şekeri kaynatın. İndireceğinize yakın limon suyunu ilave edip bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşten indirin. Şerbet sıcakken pişirdiğiniz ve soğuttuğunuz hamurların üzerine gezdirin. Biraz ılınınca üzerine dövülmüş antepfıstığını serpin.
|