TAKVİM araştırdı, halkın enflasyonu yüzde 25.7 çıktı. Bitmedi. Sıra sebze-meyveye geldi. Halde 40-50 YKR etiket taşıyan ıspanak, market rafına yüzde 476 zamla kuruluyor.
***
Bu enflasyonun sorumlusu kim?
Sebze-meyve fiyatları ocakta % 13.6 arttı. İstanbul'daki halciler kuraklığı bahane eden 'toprak ağaları' ve marketleri suçlarken, seracılara göre artışın nedeni ihracat.
Ocak ayında yüzde 1 çıkan tüketici fiyatları enflasyonunda gıda yüzde 4.44'lük artışla rekor kırdı. Biz de Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) sebzemeyve fiyatlarını masaya yatırdık. 28 ürünün yıllık fiyat artışı yüzde 23.6 iken, sadece ocak ayındaki artış oranı yüzde 13.6 çıktı. Bu hızlı yükselişin nedenlerini araştırmak için yola koyulduk.
Kuraklık fırsatçıları İstanbul Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (İMESKOM) Başkanı Burhan Er, artışın sorumlusunun 'küresel ısınmayı bahane eden' toprak ağaları ve marketler olduğunu savundu. Sera ürünlerinin kuraklıkla ilgisinin olmadığını vurgulayan Er, şunları söyledi: "Kuraklık spekülasyonları ortaya fırsatçılar çıkardı. Fiyatları toprak ağaları birlikte belirliyor. 'Ekim az' bahanesiyle de piyasaya mal vermiyorlar. Büyük marketler de üretim bölgesinden mal alıp depoluyor." 'Vatandaş almasın' Er, taze fasulyenin halde 5, markette 11 YTL olduğunu da belirterek, "Vatandaş bu artışa tepki göstersin. Ya bu fiyattan almasın ya da tüketici mahkemelerine başvursun" dedi. Antalya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Niyazi Çetin ise bu yıl İspanya'daki hastalık nedeniyle domatese büyük talep olduğunu belirterek, fiyatı ihracatın artırdığını savundu. "Bütün sebzeler mi ihraç ediliyor?" sorumuzu ise yanıtlamadı. Çetin, "Antalya'da toprak ağaları değil, yüzlerce üretici var" dedi. İddialar bunlar. Herkes birbirini suçluyor. Kim doğru söylüyor, siz karar verin. Ancak ortada bir gerçek var: Sebze-meyvede fiyat artışı yıllık yüzde 23.6, aylık ise 13.6!