Günün mönüsü
Karnıyarık HAZIRLAMA: Patlıcanların saplarını kesip alacalı soyun. Tuzlu suyun içinde 30 dakika kadar bekletin. Sonra yıkayıp, kurulayın ve sıvı yağda kızartın. Harcını hazırlamak için, margarinle doğranmış soğanları kavurun. Kıymayı ilave edip, birkaç dakika, kıyma suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun. Doğranmış domatesleri ilave edip tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Kıyılmış maydanozu ekleyip biraz daha pişirin. Patlıcanları bir tepsiye dizin ortalarına yarıklar açıp harcı doldurun. Üstlerine domates dilimleri ve birer sivri biber yerleştirin. Suyunu ekleyin. 180 derece fırında pişirin. MALZEME: (5 kişilik) 5 adet patlıcan, tuz, 2 çorba kaşığı margarin, 200 gr kıyma, 2 soğan, 3-4 adet domates, karabiber, yarım bağ maydanoz, 5 adet sivri biber, 1 su bardağı, kızartmak için sıvı yağ
Kabaklı Risotto HAZIRLAMA: Kabakları zeytinyağında kavurun. Yarısını ayırın. Etsuyunu ısıtın. Zeytinyağında soğanı kavurup pirinci ve kıyılmış dolmalık kabakları ekleyin. Sebzeleri beş dakika tavada bekletin. Etsuyu ile sirkeyi ısıtın. Pirinci kabaklarla 20 dakika pişirin. Tereyağı, peynir ve karabiber ekleyin. Parmesanı alüminyum folyoya yayıp 180 derece fırında 3-4 dakika bekletin. Parmesanı soğumaya bırakın. Servis tabağına risotto'yu yerleştirin. Sonra dolmalık kabakları ve dantel şeklindeki parmesanı üzerine yerleştirin. MALZEME: (6 kişilik) 300 gr risotto pirinci, 500 gr dolmalık kabak, 2 adet soğan, 40 cl et suyu, 30 cl elma sirkesi, 60 gr tereyağ, karabiber, 200 gr toz parmesan, 4 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzümlü Fırında Sütlaç HAZIRLAMA: Pirinci 1 bardak suda kısık ateşte haşlayın. Şekerle sütü birlikte kaynatın. Üzümleri ve pişmiş pirinci de ekleyip 5-7 dakika daha ateşte bırakın. Karışımı ateşe dayanıklı kaselere bölüştürün. Kızdırılmış fırında, su dolu bir tepsi içinde üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tarçın serperek ılık veya soğuk olarak servis yapın. Üzümler tatlı olduğu için tarifte şeker miktarı az tutulmuştur. Arzu edilirse miktar artırılabilir. İki yumurta da ekleyebilirsiniz. Yumurtaları süt ılık olunca çırpılmış olarak süte ekleyin. Daha sonra ateşi açıp sütü kaynatın. MALZEME: (4 kişilik) Yarım kg süt, yarım bardak şeker, 1 kahve fincanı pirinç, 1 fincan kuru üzüm, yeteri kadar tuz, tarçın ya da Antep fıstığı
|