Meyve=Sağlıklı çocuk
İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri ile vücudumuzdaki hayati fonksiyonların zarar görmesini engelleyen meyveler, sağlıklı bir neslin yetişmesinde de önemli rol oynuyor.
ÇOCUKLARIN sağlıklı büyüyüp gelişmesi, hastalıklara karşı olan direnci, okul başarısı ve psikososyal gelişimi, beslenmeden etkileniyor. Çocuklukta kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, ileride gelişebilecek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kemik erimesi, alerjik hastalıklar ve bazı kanser türlerinden korunmayı sağlıyor. Sağlıklı beslenme; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitamin ve minerallerin beslenme programında dengeli dağılımı ile mümkün oluyor. Beslenmede, özellikle de çocukların beslenmesinde meyvelerin çok önemli bir yeri olduğunu açıklayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Baslo, doğru beslenme alışkanlığı edinilmesinin bebeklikten itibaren başladığını vurguluyor.
BEBEĞİN İLK TANIŞMASI Günümüzde bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve 6'ıncı aydan sonra ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi öneriliyor. Bebeklere ilk başlanacak ek besinler arasında meyve püreleri önemli bir yer tutuyor. Uzmanlar, anne sütü sonrasında ilk kez meyve püresiyle tanışacak bebekler için daha çok şeftali veya elma püresini öneriyor.
PÜRE VERİRKEN DİKKAT! * İlk kez verilecek ek besin maddesi bebek aç olduğunda denenmelidir.
* Besinler kaşıkla veya fincanla az miktarlarda verilerek başlanmalı, miktarı günler içerisinde yavaş yavaş arttırılmalıdır.
* Farklı meyveler en az 3-4 gün ara ile denenmeli, yeni bir meyve verildiğinde bebek alerji açısından gözlenmelidir.
* Verilecek meyveler mevsimine uygun olarak seçilmelidir.
* Meyveler soyulup doğrandıktan sonra hemen tüketilmelidir. Çünkü bekletilen meyve vitamin ve minerallerini kaybeder.
* Meyvelerin vitamini kabuğuna yakın bölgededir. Bu nedenle kabukları ince soyularak çocuğun yaşına göre püre veya bütün meyve şeklinde tüketilmesi sağlanmalıdır. Kabuğu soyulamayan meyveler olası tarım ilaçlarının kullanımı nedeni ile bir süre sirkeli suda bekletildikten sonra yenmelidir (organik tarımla üretilenler için bu işlem gerekli değildir).
* Bir yaşından küçük çocuklara alerji yapma olasılığı nedeni ile çilek verilmemelidir.
* Meyvelerin bütün olarak, posası ile birlikte tüketilmesi sağlanmalıdır. Meyveyi bu şekilde tüketmeyen çocuklara meyve suyu şeklinde (şekersiz-katkısız) de verilebilir, Ancak meyve suyu bardakla ve fincanla verilmeli, biberonla ve yatarak meyve suyu tüketimi diş çürüklerine yol açabileceğinden engellenmelidir.
* Aşırı meyve suyu tüketimi anne sütü veya mamanın yerini alarak yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilir.
* Günlük meyve tüketimi; 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası 3-4 porsiyon olmalıdır.
BOL BOL TÜKETMELİ Meyveler içerdikleri A, C, E vitaminleri ile vücudumuzdaki hayati fonksiyonların zarar görmesini engelleyen antioksidan görevi görüyor. Ayrıca, C vitamini demir emilimini kolaylaştırırken, vücut direncini de arttırıyor. İşte ülkemizde de bolca bulunan meyveler, içerdikleri vitaminler ve etkili oldukları hastalıklar...
* Portakal, greyfurt, kivi, şeftali, mandalina, armut, çilek, siyah üzüm gibi meyvelerdeKİ C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
* Kırmızı üzümde bol miktarda bulunan "likopen", antioksidan özelliği ile kanser ve kalp hastalıklarından koruyor.
* Nar; C vitamini, demir, potasyum ve bazı antioksidanlar içeriyor. Kolesterolü düşürüyor, kalp hastalıklarından koruyor.
* Ayva, elma gibi meyveler kan şekerini düzenliyor.
* C vitamini deposu olan ananas, ayrıca zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
* Avakado; içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp damar hastalıklarından vücudu koruyor ve toksinlerin atılmasını sağlıyor.
Uzm. Dr. Gökçe Baslo
|