Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 16 Ocak 2007  

Acil servis



Tüberküloz hastalığı tekrarlar mı?
Çok iştahsızım ve kilo kaybediyorum. Gençliğimde tüberküloz geçirmiştim, tedavi oldum. Şimdi 40 yaşındayım. Bu hastalık tekrar ortaya çıkabilir mi?
Güngör Bayır / Adıyaman
Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. İyi bir tedaviden sonra yeniden tekrarlaması mümkün olmayabilir. Ancak, başka bir tüberkülozlu hastadan almış olacağınız mikropla bu hastalıkla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Kilo kaybı ve iştahsızlık birçok hastalıkta görülebilir. Bu nedenle detaylı bir tetkikten geçmeniz önemlidir. Bu arada akciğer filmi ile ciğerlerin kontrolü de yapılmalıdır. Tüberküloz; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, hafif ateş, geceleri terleme ile kendini belli eder. Bu gibi belirtilere de dikkat etmeniz gerekir. Siz vakit geçirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

Boyun tutulması neden kaynaklanıyor?

Boynum tutuldu; ilaç alıyorum ama bir faydası olmuyor. Başımı sağa-sola çeviremiyorum, çok ağrı yapıyor. Bunun bir tedavisi var mı? Bana ne önerirsiniz?
Bahri Yalçın / İzmir
Boyun tutulmasında sıcak uygulamak, enfeksiyon engelleyici ilaçlar ve kas gevşeticileri düzenli kullanmak önemlidir. Ancak nedenini bulup düzeltmek de tekrarı önlemek açısından önerilebilir. Düzgün bir yastık ağrılarınızın azaltılmasında çok yardımcı olacaktır. Terli haldeyken rüzgar almamak, boynunuzu korumak da önlemlidir. Kas gevşetici ve ağrı dindirici merhemler de işe yarayabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Çakmak

Oğlum, kasık ağrısından şikayet ediyor...
Oğlum sık sık kasıklarında sancı olduğunu söylüyor. Acaba idrar yollarında bir sorun mu var? Daha başka bir problem olabilir mi? Bana ne yapmamı önerirsiniz?
Kazım Dilek / İstanbul
Kasık ağrılarının sebebi, idrar yolları enfeksiyonu olabildiği gibi, inmemiş testis, kasık fıtığı, böbrek ve üreter taşlar, idrar torbasından böbreğe idrar kaçağı da olabilir. Çok önemli olmayan ve tedavisi basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi, ameliyata kadar gidebilen ve yıllar boyu takip edilmesi gerekebilen idrar torbasından böbreğe idrar kaçağı da olabilir. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmanız ve radyolojik- laboratuar incelemelerini yaptırmanız gerekir. Kasık ağrısı değişik nedenlerle ortaya çıkabilecek koleks bir sorundur. Bundan dolayı doğru tanı konması tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Ağrılarını dindirmek için evde kendiniz bir şey yapmayın. Örneğin ağrılı bölgeye sıcak uygulamak, aksi bir duruma neden olarak, daha ağır seyredecek ve tedaviyi güçleştirecek başka bir rahatsızlığa yol açabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı, gecikmeden bir üroloji uzmanına başvurmanız, izlenecek yolun başında yer alıyor.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

Emzirirken de kilo verilir mi?
Yeni doğum yaptım. Emzirirken kilo verebilir miyim?
Özlem Göymen / Ankara
Emzirme döneminde vücudunuz her zaman olduğundan daha fazla enerji harcar (yaklaşık 500 kilokalori). Eğer siz günlük ihtiyaçlarınızın üzerinde yemek yemezseniz doğal olarak kilo vermeye başlarsınız. Emzirme döneminde vücudunuz gebelikte depoladığı fazlalıkları kullanabilir. Bu sebeple sürekli tatlı bir şeyler yemenize gerek yoktur. Her gün 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere düzenli yemeklerinizi yiyin; günlük 3 litre kadar da su için.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

Bacağımda damar tıkanıklığı oldu

Trigliserid yüksekliğinin ne zararları var? Bende, sağ ekstremite trambus oluştu. Bu, trigliserid yüksekliği ile alakalı olabilir mi?
Cem Şanlı / İstanbul
Trigliserid yüksekliği, kolesterol yüksekliği kadar olmasa da kanın koyulaşmasını ve erken dönemde ateroskleroza (damar sertliği) sebep olabilir. Sağ ekstremite trombüsü olarak bahsettiğiniz durum, zannediyorum bacağınızdaki toplardamar tıkanıklığı olmalı. Bununla alakalı olarak aynı zamanda bir hematolog doktora başvurmanız ve kanın koyulaşmasına neden olan herhangi bir ailevi hastalık var mı diye araştırılması gerekir. Yapılacak tetkikler sonrasında uygun tedaviye başlanabilir.
Kardiyoloji Uzm. Prof. Dr. Bingür Sönmez

Dil iltihabının sebebi nedir?

Dil iltihabının sebepleri nelerdir? Bu rahatsızlıkta nasıl bir tedavi şekli uygulanır?
Nihat Konca / İstanbul
Dilinizde iltihap olduğunu düşündürecek birçok değişik hastalık olmakla beraber; dilde meydana gelecek bir sıyrık, yara vb. şeyler, bir enfeksiyona sebep olabilir. Bu durumda geniş spektrumlu bir antibiyotik ve antibakteriyel bir gargara tedavi için yeterlidir. Dilinizdeki durumun teşhis edilmesi, tedavi için şarttır. Bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.
Diş Hekimi Ataç Kaya




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Feraye de aynı gruptaDizilerimizin 'esas ağası'
Detoks diyeti 'yalan' oldu!Sakın 'şaşı'rmayın
ABD'de Beckham için alarm...Ozan'a Gaffur sürprizi
Son pişmanlık fayda etmedi!Hatırla Sevgili-2
Hayret! Neco gülümsüyorBu aşk yürümez arkadaş!
Sosyetik güzeller...Sonunda evlenecek
Çocuk yoksa nikah da yokGizlenmek yok!
Değer mi hiç?Kylie yine mi hastalanıyor?
Bir hayranımız daha olduSharon, Lohan fanatiği çıktı...
Yılan hikayesi türünden aşk!Keşke erkek olsam
Kadın dediğin biraz etli olur!Geriye dönüş zamanı
2007 yılı Julia'nın olacak!Alışverişe çıkma yasağı
İnternet kullananlar dikkat!Romantik film, seksi körüklüyor
Bakımlı olmak genlerle ilgili!Günün mönüsü
Aşk mesajlarıÇelebi Çiçek ile tarot kartları
GÜNCEL
Önce Önce TAKVİM yazar
Gazetecilik nasıl olurmuş Takvim gösterdi. Bağdat'taki uçağın...
Çiçek sulanacak
İstanbul'un vizesi ev
Deve yoksa namaz var
Esrarengiz ölüm
Devlet babada
Katil kalem
SPOR
Bu Bu daha başlangıç
Sarı-Lacivertli camiaya bu sezon her branşta şampiyonluk yaşatmak...
Polat bitirecek
Kovulmadan gitmem
Pankartların dili
100. Yıl için marş marş
Suçlu Futbolcular
Gergin bekleyiş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 10°C 5°C 
ANKARA Sisli 3°C -2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 17°C 5°C 
ANTALYA Az Bulutlu 18°C 5°C 
ADANA Az Bulutlu 16°C 1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.042,950 D:% 2,37
DOLAR S: 1,424 D:% -0,80
EURO S: 1,843 D:% -0,67
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu