Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden biri olan Bursa, tarihi eserlerinin zenginliği kadar, eşsiz doğası, mesire yerleri, kaplıcaları ve kayak sporları ile de tatilcilerin tercihi....
Bursa, özellikle son yıllarda oldukça keyifli ve gezecek yeri bol bir şehir haline geldi. Kent her ne kadar büyükşehir statüsünde olsa da, yürüyerek istediğiniz her yere gidebilirsiniz. İnanç turizminin de en önemli merkezlerinden olan Bursa'da olduğunuzu hissetmek için, önce Ulu Camii ve Külliyesi'ni dolaşmanızı tavsiye ederim. Anadolu'nun en görkemli, çok kubbeli camisi olan Ulu Camii, zengin ve ferah mekanı ile de dikkat çekiyor. İçinde bulunan şadırvandaki su sesi ise hoş bir müzik oluşturuyor. Ulu Camii'den hemen sonra Koza Hanı, Pirinç Hanı, Mehmet Paşa Hanı ve Bedesten gibi birçok tarihi yapıdan oluşan Bursa Kapalı Çarşısı'nı gezebilirsiniz. Kuyumcuları, havlucuları, ayakkabıcıları ile ne ararsanız bulabilirsiniz burada.
MUHTEŞEM MANZARA Oradan devam ederseniz, eski cumbalı evlerin korunduğu bir mahalle olan Yeşil'e gelirsiniz. Birçoğu restore edilen evler, çınar ağaçlarıyla beraber harika bir görüntü sunuyor. Evlerin hemen yanında Bursa ile bütünleşen Yeşil Türbe yer alıyor. Mermer bir merdivenle çıkılan sekizgen yapı, çini süslemeleriyle ünlü. Hemen karşısında bulunan Yeşil Camii; 1419-1420 yıllarında yapılmış. Süslemede kullanılan yeşil firuze ve çinilerden dolayı Yeşil Camii olarak tanınınıyor. Bursa panoramik manzarası için Tophane'yi öneririm. Buradaki Tophane Parkı içinde Bursa Saat Kulesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Sultan Birinci Osman ve Sultan Orhan türbeleri bulunuyor. Tarihi köşkleri için Çekirge Caddesi'ni, eski Bursa evleri için Muradiye semtini, eğlence yerleri için de Kültür Park'ı tavsiye ederim. Büyük mağazalar ise, şehrin nabzını tutan iki önemli caddede; Altıparmak ve Atatürk'te yer alıyor. Bursa'nın il sınırları içinde birçok doğal güzellik bulunuyor. Bunların başında ise tüm heybetiyle kenti saran Uludağ geliyor. Uludağ Kayak Merkezi, Bursa'ya 40 dakika uzaklıkta ve kış turizminin bütün olanaklarına sahip. Bursa'nın ünlü doğal ayrıcalıklarından birisi de şifalı kaynak suları. Bursa kaplıcaları Bizans Dönemi'nden beri kullanılan sağlık merkezlerinden. Kaplıcalar, Bademli Bahçe ve Çekirge bölgelerinde bulunuyor. "Biraz uzağa da gidebilirim" diyorsanız; Cumalıkızık Köyü ilk önereceğim yerlerden biri.
NE YENİR? Bursa'ya gelip İskender Kebabı yemeden dönmeyi düşünmeyin. Bursa kebabının orijinali ismiyle de özdeşleşen İskender Kebapçısı'dır. Genelde Bursalılar'ı geren bir soru vardır. "Asıl İskender o değil de eski garajdaki kebapçıymış" diye. Evet, orada da çok güzel kebap yapılıyor ama meşhur olanı ve orijinali İskender Kebapçısı'dır. Ayrıca İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı ve Kestane Şekeri de unutulmamalı.
NEREDE KALINIR? İnanç, termal, dağ, tarih, doğa ve yayla turizmi açısından büyük potansiyele sahip Bursa'da her zevke hitap eden konaklama tesisleri bulunuyor. Almira Otel: (0224) 250 20 20, Büyük Yıldız Hotel: (0224) 233 96 00, Dilmen Hotel: (0224) 233 95 00, Yıldız Termal Hotel: (0224) 233 39 90, Safran Otel: (0224) 224 72 16, Kent Hotel: (0224) 223 54 20
NASIL GİDİLİR? Çevre illere oldukça düzgün ve işlek yollarla bağlı olan Bursa, İstanbul'a 243 km., İzmir'e 322 km., Ankara'ya 380 km., Yalova'ya 74 km. uzaklıkta. İstanbul'dan yola çıkanlar, Körfez'i dolaşmak istemiyorlarsa Yenikapı'dan Yalova'ya veya Eskihisar'dan Topçular'a feribotla geçip Yalova üzerinden Bursa levhasını takip edebilirler.