Günün mönüsü
Püf noktası Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin. Pasının gittiğini ve hemen eski haline döndüğünü göreceksiniz.
Baharatlı Gulaş
Malzeme: (4 kişilik) 800 gr dana kuşbaşı, 4 soğan, tuz, 4 domates, 80 gr tereyağı veya margarin, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çorba kaşığı sirke, 4-5 diş sarmısak, 2 defne yaprağı, 1 su bardağı et suyu, 1 tutam mercanköşk, 1 tutam kimyon
Hazırlama: Eti iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Tavada tereyağını eritin. Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun. Kırmızı pulbiber ve sirke ekleyip karıştırın. Eti tavaya ilave edip karıştırın. Defne yaprakları, mercanköşk ve kimyonu ekleyin. Sarımsak dişlerini soyup bütün olarak yemeğe ilave edin. Et suyu ve tuzu ekleyip rengi değişinceye kadar kavurun. Doğranmış domatesi ilave edip kapağı kapalı olarak ağır ateşte 1.5-2 saat pişirin. Etin dibe yapışmaması için ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Suyunu çektikçe kaynar et su ilave edebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Kereviz
Malzeme: (4 kişilik) 1 kilo kereviz, 2 orta boy havuç, 2 orta boy patates, 10 arpacık soğan, 1 barda- k iç bezelye, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 küçük de- met maydanoz, 1 limon, tuz, 2-3 bardak su
Hazırlama: Bir tencereye zeytinyağını koyun. Ayıklanmış arpacık soğanlarla, kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar ve bezelyeleri yağda biraz kavrun. Temizlenen kerevizleri bol suyla yıkayın. Yine bol su ekleyerek, onbeş dakika kadar haşlayın. Kerevizlerin suyunu süzerek evvelce kavrulan soğan ve havuçların içerisine katın. Bunlara soyulup doğranan patatesleri ekleyin. Tuzunu ayarlayın, limonu sıkılır. Üzerine iki bardak su ilave edip karıştırın ve orta ateşte pişirin. Tabaklara servis yaparken üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Soğuk olarak servis yapın.
Bohça Böreği
Malzeme: (4 kişilik) 3 yufka, 3 yumurta, 1 bardak sıvı yağ, yarım kg ıspanak yaprakları, 100 gr beyaz peynir, yeteri kadar tuz, 2 yemek kaşığı susam, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlama: lspanak yapraklarını yıkayıp ince kıyın.Üzerine çok az tuz serperek ovun. Peyniri ezip ıspanaklara ilave ederek harç hazırlayın. Yumurta ve sıvı yağı boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yufkanın birini tezgaha yayın. Üzerine yumurtalı karışımdan sürün. Üç katı üst üste harçla sıvayın. Yirmiye yirmi santimetre kareler halinde kesin. Ortalarına ıspanaklı harçtan koyup bohça şeklinde kapatın. Yağlanmış fırın tepsiye dizin. Üzerine biraz yumurtalı karışımdan sürerek susam serpin. 180 derecedeki ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis tabağına alarak servise sunun.
|