Günün mönüsü
Antep Usulü Dolma HAZIRLAMA: Dolmalık patlıcan ve biberleri tencereye alıp, üzerini aşacak kadar su ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün. Bir kabın içinde tereyağı, pirinç, küp doğranmış soğan, 1 çay bardağı su, tuz, salçalar ve baharatları iyice karıştırın. Hazırladığınız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe doldurun ve tencereye dik olarak yan yana dizin. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirin. Sos için; bir kapta biber salçası, limon suyu, dövülmüş sarımsaklar ve yarım bardak suyu çırpın. Dolmaları ateşten almadan önce, hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. MALZEME: (6 kişilik) 5-6 kuru patlıcan, 5-6 kuru dolmalık biber, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1.5 çay bardağı pirinç, 400 gr orta yağlı kıy- ma, 2 adet kuru soğan, tuz, nane, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, yarımşar çorba kaşığı domates, biber salçası. Sos için; 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2 kaşık limon suyu, 4-5 diş sa- rımsak, yarım bardak su.
Akdeniz Salatası HAZIRLAMA: Salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Biberleri ikiye bölüp sap ve çekirdekli kısımlarını temizledikten sonra küçük küçük doğrayın. Soğanı soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Beyaz peynir ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Domates, salatalık, biber ve soğan halkalarını derin bir kaseye alın. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip, tuz serpin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Peynir ve zeytinleri ekleyip, karıştırın. Üzerine yarım limon sıkıp, servis yapın. MALZEME: (8 kişilik) 2 adet salatalık, 2 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı soğan, 200 gr beyaz peynir, 1 kilo domates, 100 gr siyah zeytin, 100 gr yeşil zeytin, yarım demet maydanoz, yarım demet taze nane, 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım limon, tuz.
Armutlu Mus HAZIRLAMA: Yaprak jöleyi suda eritin. İyice ısıttıktan sonra, kısık ateş üzerindeki bir kaba koyduğunuz limon suyunda bırakın. Armutları soyup çekirdek kısmını temizleyip, kuşbaşı iriliğinde doğrayın. Muz, ananas, kivi, toz şeker ve jöleyle birlikte mikserden geçirip krema kıvamına getirin. Kremayı kuplara veya kaselere paylaştırın. 3 saat kadar buzdolabında bekletin. Soğuk olarak servis yapın. MALZEME: (4 kişilik) 4-5 adet olgun armut, 1 limonun suyu, 5 çorba kaşığı toz şeker, 4 dilim ananas, 10 adet böğürtlen, 2 adet muz, 2 adet kivi, 1 çorba kaşığı Hindistancevizli krema, 5 gramlık 3 adet yaprak jöle.
|