Etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulu olan ve 19'uncu yüzyıl Osmanlı evleriyle ünlü Taraklı ilçesi şehirden kaçma fırsatı sadece hafta sonuyla sınırlı olanları bekliyor.
Sakarya'ya bağlı Taraklı, İstanbul'a yaklaşık iki saatlik mesafede bulunuyor. Tamamı koruma altında bulunan 19.yy Osmanlı evleriyle ünlü bu yöre adeta minyatür bir Osmanlı kasabası. Taraklı'ya girdiğinizde bu kadar el değmemiş, kendisini bu kadar güzel koruyabilmiş ilçenin varlığına şaşıracaksınız. Osmanlı'nın ilk dönemlerinden itibaren halkın neredeyse tamamı tahta tarak ve kaşık yapımıyla uğraştığı için ilçeye Taraklı adı verilmiş. Günümüzde ise tarak yapımı neredeyse tamamen bitmiş. Osmanlı'nın ilk yerleşim merkezlerinden biri olan bu küçük ilçe, İpek Yolu'nun da önemli konaklama noktalarından biriymiş. Yüksek bir tepenin eteğine kurulmuş Taraklı'nın ortasından Göynük akıyor.
CUMBALI EVLER Yaşları 150 ile 300 arasında değişen cumbalı ve renkli evler genel olarak üç katlı. Taraklı halkı ellerindeki değerin farkında. Bu yüzden küçük projelerle evlerin restorasyon çalışmalarına başlanmış. Sokak dokusu hiç bozulmamış. Arnavut kaldırımlı eski sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için taşları bile bulunuyor. Yöredeki en eski yapılardan biri de Mimar Sinan'ın Yunus Paşa Camii. 1517 yılında yapılan caminin kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında "Kurşunlu Camii" diye anılıyor. Caminin hemen yanında ise eşine az rastlanır bir yapı olan Fenerli Ev bulunuyor. Bu şirin ilçenin evleri kadar, rutubetsiz temiz havası, ayvaları ve İngiliz elması da meşhur. Bir de yöre halkının misafirperver yüzünü göreceksiniz. Son derece doğal ve güler yüzlü Taraklı halkı dışarıdan gelenleri hala 'Tanrı misafiri' anlayışıyla karşılıyor. Bölgenin en çok ilgi gören yerlerinden biri de 21 kilometre mesafede, 1200 metre yükseklikte, eşsiz bir manzaraya sahip olan Karagöl Yaylası. Burası özellikle yaz aylarında piknikçiler tarafından tercih ediliyor. Taraklı yolculuğunuzu Göynük, Mudurnu ve Abant ile de zenginleştirebilirsiniz. Bu hat özellikle fotoğraf meraklılarının, doğa ve tarih tutkunlarının çok hoşuna gidecektir.
NASIL GİDİLİR? Ankara ve İstanbul arasında yer alan Taraklı, Ankara'ya 270 km, İstanbul'a ise 200 km uzaklıkta. Taraklı'ya İstanbul'dan gitmek için İzmit-Adapazarı otoyolunu kullanabilirsiniz. Bilecik sapağından çıktıktan sonra Geyve'ye doğru yaklaşık 20 kilometre gitmek gerekiyor. Geyve'den sonra Taraklı yolunu takip ederseniz yaklaşık yarım saat sonra ilçeye ulaşacaksınız.
NEREDE KALINIR? Taraklı'da şimdilik bir konaklama tesisi bulunmuyor. Ancak belediye bu konuda size yardımcı olacaktır. Evini pansiyon olarak verebilecek aileler var. Belediye Tel: 0264 491 20 15. Konaklamak için size tavsiyem 28 km ileride bulunan Göynük otelleri. Hacı Ali Paşa Konağı: 0374 451 6821, Otel Göynük: 0374 451 6278-79, Akşemsettinoğlu Konağı: 0374 451 62 78
NE YENİR? Taraklı'nın kendine özgü Nohutlu Mantısı bulunuyor. Bir de uhut denilen köpük helvası var. Çarşıda yemek yenecek yerler oldukça sınırlı. Bunlar da genelde pide ve kebap üzerine çalışan lokantalar. Taraklı halkı, bölgede yetişen elmanın şeker hastalığına ii geldiğini söylüyor. Gitmişken bu elmadan da yemekte fayda var.