Ülkemizdeki kadınların büyük bölümü eğitim, iş ve ekonomik özgürlüğünü kazanmadığı için pişmanlık duyuyor. En büyük korku ise hastalık ve şiddet....
Türkiye'deki kadınların profilini çıkarmak amacıyla bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya katılan evli ve çocuklu kadınların büyük bölümü, eğitim, iş ve ekonomik özgürlüğünü kazanmadığı için pişmanlık duyduğunu bildirdi. 20-35 yaş arası 800 kadının katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre; evli ve çocuk sahibi olan kadınların yüzde 83'ü eğitim, iş ve ekonomik özgürlüğünü kazanmadığı, yüzde 54'ü evlendiği, yüzde 53'ü de okulunu bıraktığı için pişmanlık duyuyor.
HASTALIK KORKUSU Yaşları ilerledikçe eşlerini yeteri kadar tanımadan evlendikleri için yaşadıkları pişmanlığın da çoğaldığını vurgulayan kadınların yüzde 18'i ise, çok çocuğa sahip olduklarından dolayı pişman. Kadınların eşleriyle ilgili korkularının başında da, yüzde 37 ile hastalık geliyor. Yüzde 3'ü eşinin eve başka kadın getirmesinden, yüzde 4'ü dayaktan, yüzde 6'sı terk edilmekten, yüzde 14'ü ihanetten ve yüzde 23'ü de eşinin işsiz kalmasından korkuyor. Çocuklarıyla ilgili korkuların başında da yüzde 45'lik oranla hastalık yer alırken, bunu yüzde 16 ile kötü alışkanlıklar, yüzde 15'le şiddet ve tecavüze maruz kalma, yüzde 2 ile üniversite ve kolej sınavlarında başarısız olma izledi.
ANNELİK SORUMLULUĞU Kadınların kendileriyle ilgili yaşadıkları korkularda ise, yüzde 46 ile yine hastalık birinci sırada bulunurken, yalnızlık, şiddet ve tecavüze maruz kalmak ile çocuklardan ayrılmak da diğer korkular arasında yer aldı. Araştırma katılan kadınlar, en büyük sorumluluklarının başında "anneliği'' gösterirken, bunu "eş, ev kadını, yönetici, çalışan kadın ve sadece kadın olmak'' takip etti.