İngiliz bilimadamlarına göre; adet sancısına muz ve tarçın menopoza papatya çağı, kemik erimesine kayısı iyi geliyor.
Kadınların en büyük sorunu olan menopoz, adet sancısı ve kemik erimesi kader değil. Londra Üniversitesi bilimadamlarının önerdiği gıdalarla bu rahatsızlıkların yanı sıra kilo kaybı, romatizma ve felç gibi hastalıkların önüne de geçebilirsiniz...
ADET SANCISI Muz: B6 vitamini sayesinde adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır. Doğal bir ağrı kesici gibidir. Tarçın: Koli basilinin üremesini önler. Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem boğaz ağrılarına hem adet sancılarına iyi gelir.
HAMİLELİK SORUNLARI Enginar: Folik asit ve potasyum içerir. Düşük yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına fayda sağlar, Böğürtlen: E vitamini içerir. Zararlı besin atıklarının temizlenmesini sağlar. C vitamini sayesinde cenini korur.
KARIN AĞRISI Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkarır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser. Gün aşırı bir bardak papatya çayı içilmelidir.
KEMİK ERİMESİ Kayısı: Kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemikleri korur. Süt: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile kemikleri, dişleri güçlendirir.
MENOPOZ Nohut: Sebze hormonu fitoöstrojen içerir. Bunlar östrojeni dengeler ve menopozun etkilerine karşı korur. 15 günde bir porsiyon yenmelidir. Kola: Kafein yorgunluğu alır ve konsontrasyonu sağlar. Haftada iki bardak kola içilmesi iyidir. Üzüm: İçerdiği elajik asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur. Menopoz semptomlarını en aza indirir. Haftada bir porsiyon tüketilmelidir. Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatarak kolon kanserinden korur. Bor minerali sayesinde menopozluların östrojen seviyesini dengede tutar. Haftada bir avuç tüketilmesi şarttır. Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek enerji sağlar. Gün aşırı tüketilmelidir.
KİLO KAYBI Çikolatalı puding: Bilimadamları, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor. Peynir: 100 gramında 78 kalori var. Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeğin 5'te birini karşılar. Bebekteki sindirim sorununu çözer, yetişkini kanserden korur. Dondurma: Günde 2 top dondurma, günlük proteinin yüzde 20'sini karşılar. Salam: B vitami, demir, sodyum ve potasyum depo- sudur.
KARACİĞER Enginar: Cynarine maddesi sayesinde en sert yiyeceklerin dahi sindirilmesine yardımcı olur. Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığından yakalananlarla ve hamilelere tavsiye edilir. Haftada bir porsiyon mutlaka tüketilmelidir. Meyan kökü: Ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarından korumasının yanı sıra stresi önler, kan basıncını düşürür. Ayda bir tüketilmesi gerekir. Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime yardımcı olur. Yemeklere katılarak tüketilir.
MİDENİZ RAHATSIZSA... Tarçın: Mide yanmalarını alır. Kusma hissini alır. Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiğinde mide gevşetici ve gaz alıcı etki yaratır. Mide bulantılarını önler. Lahana: Sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürür.
GUT HASTALIĞI Hamsi: Kolesterolü, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç riskini düşürür. Haftada 1 kez yemek gerekir. Kalp hastaları haftada 3-4 porsiyon tüketmelidir.
ARTİRİT Enginar: Toksinleri temizleme özelliği sayesinde artiriti ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor. Ayrıca enginar, karaciğer ve safra kesesini de korur.
ROMATİZMA Enginar: Başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasını önler. Folik asit ve potasyum, kemikleri güçlendirir. Domates: C vitamini boldur. Her gün düzenli olarak yenmelidir. Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanin yol açtığı eklem yanmasını önler. Hardal: Beyaz hardal taneleri, romatizmal ağrıları hafifletir. Kekik: İçerdiği timol adlı doğal yağ, yağları parçalar. Kekik yağı banyoda sürüldüğünde romatizma ağrılarını azaltır. Zencefil: Uyarıcı etkileri kan dolaşımını artırarak romatizmal ağrıları ve yanmaları yok eder.
FELÇ Turunçgiller: İçerdikleri flavonoid antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önler. Hamsi: Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 içerir.
TİROİD Midye: İçerdiği selenyum minerali tiroid bezlerinin normal işleyişi için gereklidir.
ÜLSER Lahana: Ülseri olan kişiler için mideyi temizleyici etki yaratır. Kırmızı lahana antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir. Kanser önleyici etkiye sahiptir.