Türkiye geçen yıl dolara yüzde 14 faiz verdi. ABD ise yüzde 5.
Biz çalışıyoruz, yabancılar kazanıyor. Geçen yıl Türkiye'ye bin dolar getirip YTL'ye çeviren ve parasını bonoya yatıran bir yabancının eline yıl sonunda bin 140 dolar geçti. Bu, dövize yüzde 14 faiz demek. Oysa faizler Amerika'da yüzde 5, AB'de ise yüzde 4'te.
***
Biz kazanıyoruz yabancılar yiyor
2005 yılı sonunda 1.34 olarak YTL'ye dönüştürülen dolar, bir yıl içerisinde Hazine bonosunda yüzde 14 kazandırdı. Bin dolar bin 140 dolar oldu. Yıla 1.34 seviyesinden başlayan dolar yıl sonunda YTL karşısında yaklaşık yüzde 6 oranında değer kaybetmesine rağmen sıcak para dünyanın hiçbir ülkesinde kazanamadığı oranda getiri sağladı.
60 MİLYAR DOLAR ABD'de faizler yüzde 5 seviyesinde, Avrupa'da yüzde 4, Japonya'da ise 0.25. Gelişmiş ülkeler hazinelerinin soyulmasına izin vermezken, Türkiye'de enflasyonun yüzde 10 olduğu dönemde bono faizleri yüzde 21'in üzerinde. Gelişmiş ülkelerde ise faiz ve enflasyon arasındaki makas birkaç puanı geçmiyor. Bu yüzden de 60 milyar doları geçen sıcak para Türkiye'yi tercih ediyor. Son üç yıldır rekor üstüne rekor kıran borsa bu yıl yüzde 1.66 kayıpla kapandığı için endeks bazında yabancıların getirisi eksi seviyede. Doların YTL karşısında yüzde 6 oranında gerilediği de dikkate alınırsa yabancıların borsadaki ortalama kaybı yüzde 7.6'ya ulaşıyor. Yılbaşında bin dolarını 1.34 seviyesinden YTL'ye dönüştüren ve parasını mevduat faizinde değerlendiren yabancı, yıl sonunda hesabını kapattıp yeniden dolar aldığında eline yaklaşık bin 70 dolar geçti.
GETİRİ YÜZDE 14 Hazine bonosunda yıllık getiriler ise yüzde 21 seviyelerine kadar ulaşıyor. Özellikle de kısa vadede riskler yüksek olduğu için kısa vadeli bonoların faizi daha yüksek. 3 aylık bonoda yıllık ortalama getiri yaklaşık yüzde 20, doların yıllık yüzde 6'lık kaybı düşüldüğünde yabancının getirisi yıllık bazda yüzde 14'e ulaşıyor. Yani yılbaşında bin dolarını bozdurup hazine bonosunda değerlendiren yabancı, doların kaybına rağmen bin 140 dolarla yurdu terk etti, Türkiye kaybetti.