Sindirim sistemi ve idrar yollarındaki rahatsızlıkları önleyen besinleri açıklayan bilimadamlarının gözdesi 'elma' oldu....
Özellikle yoğun çalışma tempo- su nedeniyle düzensiz beslenen- lerin sık sık karşılaştığı bağırsak, idrar yolları ve sindirim sisteminde olu- şabilecek sorunlardan korunmak istiyor- sanız, tükettiğiniz gıdalara çok dikkat et- melisiniz. Londra Üniversitesi bilima- damlarının araştırma sonuçlarından der- lediğimiz "38 hastalığın doğal reçetesi" yazı dizisinin ikinci bölümünde bu tür hastalıklara yakalanmanızı engelleyen meyve ve sebzeleri bulacaksınız.
BAĞIRSAK Elma: Protein, vitamin ve doğal kimyasallar saye- sinde sindirime yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyi- ci ve normalleştirici bir be- sin olarak nitelendirilir.
LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vi- tamini, B2 vitamini ve antioksi- dan içerir. Bu nedenle laktoz (süt şekeri) dayanıksızlığı bulu- nan ve günlük gıdalar yiyeme- yen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır.
İDRAR YOLLARI Nane: İçerdiği mentol, midenin nor- mal işlevini görmesini sağlar. Vücuda gi- ren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Sabahları mide bulantısını keser. Ancak nane çayını aç karnına değil, tok karnına içmeniz şarttır. Elma: İçindeki C vitamini ve pektin bir- çok rahatsızlığı önler. Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar yolla- rındaki sorunları giderir. Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, po- tasyum ve folik asit içerir. Çok fazlası idrar yollarına zarar ver- diği için günde iki dilim tüketilmesi önerilir.
HEMOROID Hindistan cevizi: İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde kulla- nılır. Ancak fazlası basur için teh- likelidir. Bu nedenle ayda bir ya- rım hindistan cevizinden fazla tü- ketilmemelidir.
SİSTİT Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitamini içerir. Yenilen besinle- rin vücuttaki zehirli kalıntıları- nın atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve böbreklerin çalış- masını kolaylaştırır. Bu organları ra- hatsızlıklardan korur. Bu nedenle dok- torlar, sistit hastalarının mutlaka kuş- konmaz tüketmeleri gerektiğini söylüyor.
İDRAR VE BÖBREK Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının düzgün çalışmasını destekler. Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betaka- roten içerir. Bunlar antioksidan, yani vü- cudu temizleyici ve kan- ser önleyici etkiye sahip- tir. Böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir.
SİNDİRİM SORUNLARI Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç ka- zandırır. Ayrıca ABD'deki bir araştırma, altı ay boyunca her gün arpa ürünü yenmesinin kolesterol ora- nını yüzde 15 düşürdüğünü ortaya çıkardı. Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt tüketmek vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Yoğurttaki potas- yum kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. Midenin yiyecekleri düzenli ola- rak öğütmesini sağlar.
ÇÖLYAK HASTALIĞI Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır. Kolay sindirilir. E ve B6 vitaminleri içerir.
KANSIZLIK Hurma: Türüne göre değişse de hurma- ların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Besin değeri yüksek olan önemli bir enerji kaynağıdır. Doğal müshil etkisine sahip- tir. Taze hurmalar kurutulmuş olanlarına göre çok daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir.
DİYABET Kurufasulye: Lif açısından zengin bir besin kaynağıdır. Diyabet riskini büyük oranda azal- tır. İçerdiği karbonhidratları vücudun şeke- re dönüştürmesi uzun sürdüğü için diya- beti önler. Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalarının hayatın- dan çıkarmaması gereken bir besindir.
VÜCUT SU TUTMAZSA Kuş üzümü: 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının üç katını karşılar. Anti- bakteriyel ve yanmayı önleyici etkisi vardır. Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, bu sorunu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır. Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılar. İçer- diği potasyum, sıvı-tuz dengesini sağlar. Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve ra- hatlatıcı etkisi sayesinde de- hidratasyon rahatsızlığı bulu- nanların mutlaka tüketmeleri gereken besinlerin başında gelir. Mideyi rahatlatıcı özelli- ği vardır.