Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 30 Aralık 2006  

Acil servis



Böbrek taşı ameliyatsız kırılır mı?
Bökreklerimde taş var. Ameliyat olmadan kırılabilir mi? Bir daha taş olmaması için neler yapmalıyım?
Nuri Polat / İstanbul
Böbrek taşlarını ameliyat olmadan hem dışardan hem de böbreğe tüp takarak kırabiliyor. Taşların yeniden oluşmasını engellemekte en etkin yöntem günlük sıvı alımını artırmaktır. Böylece böbrek taşı riski % 80-85 azalmaktadır. Ancak kalsiyum depolaması yapan metabolik hastalıklar, ürik asit düzeyini artıran durumlar, tiroid ve paratiroid hastalıkları, kemik hastalıkları, oksalik asit denge bozuklukları böbrek taşı oluşumunda etken rol oynar. Bu nedenle taşın hangi tip taş olduğu belli olduktan sonra tedavisi daha anlamlı ve doğru olacaktır. Mutlaka detaylı idrar ve kan analizleri ile böbrek taşlarınızın hangi tip olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

Temizlik hastalığından nasıl kurtulabilirim?
Ben temizlik hastasıyım. Önceleri bunu kabul etmiyordum ama doktorluk duruma gelince artık kabul ettim. İçimden her an bir şeyler yıkamak geliyor, bundan nasıl kurtulabilirim?
Ceyda Kuran / İstanbul
Bu temizlik hastalığı, bir ruh hastalığıdır tedavi için psikiyatr şarttır. Tedavi devamlı ilk yıkama hissi aşırı titizlik azaltır. Belirtiler çoğunlukla aniden ve stresli bir olay sonrasında başlar. Kişinin bu rahatsızlığını saklamasından dolayı tedavi gecikebilir. Üçte biri önemli ölçüde, yarısı kısmen düzelir. Tedavide antidepresan kullanılabilir.Terapi de etkili biri yöntemdir.
Psikolog Selin Özkök Karacehennem

Kepeklerle başım dette
Saçlarımdaki kepeklerden çok sıkıntım var. Saç bakımı yaptırıyorum, şampuanlar değiştiriyorum, bir türlü kepeklerden kurtulamıyorum. Lütfen bana bir şeyler önerir misiniz?
Hale Fırtına / Bilecek
Kepeklenme, bir deri hastalığıdır ve farklı nedenlere dayanır. Neden kaynaklandığını bilmek, kepeklenme konusunda doğru tedaviyi seçmek ve uygulamak için çok önemlidir. Ergenliğin başlaması ile birlikte deride yağ salgısı artar. Bu salgının artması, saçlarda yağlanma ve kepeklenmeye yol açar. Bu problemleri kontrol altına alabilmek için en uygun saç yıkama aralığı, yağlanma ve kepeklenme başladığından itibaren, haftada en fazla 23 defadır. Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda, kepeklenme için ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır. Bunun yanında bütün saç tipleri için uygun olan lavanta şampuanı önerebilirim. 100 ml hazır herhangi bir bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla okaliptüs yağı ekleyin.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

Uyurken tıkanmanın sebebi nedir?

Uyurken bazen nefesim kesilir gibi oluyor ve uykudan uyanıyorum. Bu neden kaynaklanıyor? Gündüzleri hiçbir rahatsızlığım yok, sadece geceleri oluyor.
Yener Toker / İstanbul
Geceleri uykudan nefesinizin kesilerek uyanmanızın altında uyku apnesi olabilir. Bir başka olasılık, panik atak olabilir. Uyku apnesinde kişi sıklıkla horlayarak uyur; beraberinde sürekli uyku açlığı çeker ve yorgunluk yaşar. Durumunuzun aydınlatılması için bir KBB hekime başvurmanızı öneririm. Ancak rahatsızlığınızın sebebi saptandığında uygun bir tedavi ile sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Mazhar Çelikoyar

Kemiklerim neden ağrıyor?

55 yaşında bir kadınım. Menopozdayım. Uzun süre oturduğumda kalça kemiklerim ağrıyor. Bunun sebebi nedir? Neler yapmalıyım?
Sakine Bahadır / İstanbul
Menopoz sonrası kemik erimesi sanılanın aksine ağrı yapmaz. Sorununuz kalça eklemi kaynaklı olabileceği gibi, bel sorunları gibi kalçaya vuran bir ağrı olabilir. İyi bir muayene edilmeniz gerekir.
Ortapedi ve Travmatoloji Uzm. Opr. Dr. Deniz Algül

Geciktiriciden sonra adet zamanı gecikir mi?

Adet geciktici kullanıyorum. İlacı kestikten kaç gün sonra adet görebilirim?
Rumuz/ Sporcu
İlacı bıraktıktan sonra genellikle 3. gün adet başlar. Bazen 1 haftaya kadar uzayabilir. Bu süreden sonra adet görmezseniz mutlaka bir jinekoloğa başvurmalısınız. Uygun bir tedavi ile tekrar adet görmeye başlarsınız. Geciktirici kullanmanın sonrasında hormonal bozukluklar ve adet düzensizliği görülebiliyor. Bazen vücutta hafif şişlik de olabiliyor. Mutlaka kullanılmak gerekiyorsa doktor kontrolü ile kullanmak büyük önem taşıyor. Adet geciktiriciler iki grup altında toplanıyor. Jinekoloğunuz yapacağı ultrasonografi bulgularına ve adet döneminin hangi safhada olduğuna göre hangi grup ilaç kullanmanızın daha iyi olacağına karar verir.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir





DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Alaturka kavgaDoktor evinize geldi
Onlara veda ettikUyuyan ve villa dizen bakanlar!
Yeni yıl 'Meydan'daBeyoğlu'nda Harem
Hollywood yıldızları uçuyoooorHediyenin en güzeli
Çözümsüz bulmacaNasıl 'hayır' denir?
Bu güzellik üşütür'Yola devam' dedi
Babasına bak kızlarına al!Kylie'nin seks sırları
'Kadın gibi değilim...'Yılbaşı mekanları
Vizyona girenlerAşk mesajları
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıİrfan Gürkan Çelebi:...
Timuçin Güner: Oğlunuzun...
GÜNCEL
Çilesi Çilesi bitmiyor
Bakıcısından şiddet gören minik Çilem, yaşam savaşı veriyor. İç...
Hayata ters başladı
Çeteye içten darbe
Dalgaların ardında kalanlar
'Baba, atla gel ecele!'
Bir aile gitti
Hızır Acil hizmet
SPOR
Ya Ya Simplicio ya da V.D. Meyde
Sportif A.Ş. Genel Müdürü Adnan Sezgin gelecek hafta önce İtalya'ya...
Nankör değilim
İstikrar adına devam
Dönmezse keyfi bilir
Fener'e para için geldim
3 avans 4'de biter
Başvuru 8 Ocak'ta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 7°C 4°C 
ANKARA Sisli 4°C -8°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 11°C 2°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 14°C 6°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 15°C -3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.117,460 D:% -0,05
DOLAR S: 1,415 D:% 0,11
EURO S: 1,864 D:% 0,30
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu