Ekonomideki sıkıntılar ve siyasi riskler borsadaki yükselişi frenledi, İMKB yerinde saydı. Peru Borsası yatırımcıların yüzünü güldürdü. Suudi Arabistan Borsası en fazla kaybettiren borsa oldu.
Hisse senetleri için altın bir yıl geride kaldı. Dünya ekonomisinde devam eden büyüme, şirketlerin kârlarındaki artış, birleşme ve satın almaların etkisiyle gelişmiş ülke borsaları rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktı. Temmuz 2003'ten itibaren yükselişe geçen 10 bin puandan 40 bin puana kadar tırmanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise 2006 yılında yerinde saydı. 39 bin 117 puandan kapanan endeks 2006 yılını geçen yılın yüzde 1.66 altında tamamladı. 2006'da Latin Amerika'nın küçük ülkesi Peru, Borsası yüzde 174'lük getiri ile kazanç liginde lider oldu.
4 YILDA YÜZDE 500 ARTTI Peru Borsası'nın son dört yıllık değer kazancı yüzde 500'ü geçti. İMKB endeksi ise son üç yıl içerisinde yüzde 300 prim yaptı. Hızlı çıkışta, Peru'nun zengin doğal kaynakları sayesinde, dünyada artan hammadde ihtiyacından faydalanması etkili oldu. Türkiye'de ise bankacılık sektörüne yoğun ilgi yabancıların hissesenetlerine ilgilisini artırdı. Borsada yabancı payı yüzde 67'lere kadar ulaştı. Peru Borsası'nı yüzde 143 artan Venezüella ve yüzde 127 değer kazanan Çin izledi. İlk 10'da yer alan diğer ülkelerden Rusya yüzde 69, Endonezya yüzde 55, Bulgaristan yüzde 48 ve Hindistan yüzde 47 yükseldi.
ABD REKOR KIRDI Gelişmekte olan ülke borsalarında hızlı yükselişler yaşanırken, ABD borsaları da 2006 yılında rekor üstüne rekor kırdı. FED'in yılın ikinci yarısından itibaren faiz artırımına ara vermesi hatta faiz indiriminin gündeme gelmesi, ABD'de hisse senedine yönelişi hızlandırdı. Dev şirketlerin birleşme kararı ve petrol şirketlerinin rekor kârlar açıklaması gelişmekte olan ülkelerin borsalarındaki yükselişte etkili oldu. Son bir yılda yaklaşık yüzde 17 prim yapan Dow Jones 12 bin 500 puanı geçerek rekor kırdı. Bir yılda yüzde 33 getiri sağlayan Bovespa, 44 bin 500 puana kadar yükseldi. Alman Dax endeksi yüzde 22 prim yaparak yatırımcısının yüzünü güldürdü. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq borsasında ise yükseliş yüzde 7 ile sınırlı kaldı.
SUUDİ BORSASI DÜŞTÜ 2006'da en kötü performansı sergileyen borsalar arasında da ilk sıralarda gelişmekte olan ülke borsaları yer aldı. Suudi Arabistan, yüzde 51'lik düşüşle 2006'nın en çok kaybettiren borsası oldu. Suudi Arabistan'ın ardından yabancı paraya engeller koyan Tayland borsası yüzde 5 ile en fazla kaybettiren borsa oldu.