Günün mönüsü
Püf noktası Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
Açık Mantı
HAZIRLAMA: Yumurta ve sütü derin bir kabın içinde çırpın. Aldığı kadar unu ilave edip yoğurun. Poğaça hamuru kıvamına gelince yumurta iriliğinde bezeler koparıp, unlanmış bir zeminde mantı yufkası kalınlığında açın. Yufkaları temiz bir bez üzerine serip, hafifçe kuruyana dek bekletin. Sonra 1 cm'lik şeritler halinde keserek küçük kareler elde edin ve biraz daha kurumalarını sağlayın. Tencerede suyu kaynatıp, üzerine sıvıyağ ve tuzu ekleyin. Hamurları ilave edip, yumuşayana dek haşlayın. Biraz sulu kalacak şekilde, haşlanan hamurları servis tabağına aktarın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Kıymayı tereyağında kavurup üzerine karabiber, kırmızıbiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Kavrulan kıymayı yoğurdun üzerine gezdirin.
MALZEME: (4 Kişilik) 2 yumurta, 1 çay bardağı süt, aldığı kadar un, 200 gram kıyma, 1 kaşık sıvıyağ, 1 kaşık teraya- ğı, 1 kase sarımsaklı yoğurt, tuz, karabiber, kırmızı biber.
Barbunya Pilaki
HAZIRLAMA: Akşamdan ıslattığınız barbunyayı haşlayıp, suyunu süzün. Doğranmış soğanı ve sarımsağı zeytinyağında kavurun. Küp doğranmış domatesi ekleyip, pişirin. Küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin, 2 dakika kadar kavurun. Barbunyaları tencereye alın, tuzunu ayarlayın, şekeri ekleyin, karıştırıp sıcak su ilave edin. Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alın doğranmış maydanozla süsleyin. Limon suyunu da ekleyip, soğuduktan sonra servis yapın.
MALZEME: (6 Kişilik) 500 gr kuru barbunya, 1 soğan, tuz, 2 domates, 1 havuç, 2 sivri biber, 5 diş sa- rımsak, 1 patates, 2 tatlı kaşığı toz şeker, yarım çay bardağı zeytinyağı, maydanoz, limon.
Burma Kadayıf
HAZIRLAMA: Kadayıfın bir kısmını ayırıp uzunlamasına yayın. İçindeki hamursu kısmı çıkartın. Ortasına 2 kahve fincanı cevizi uzunlamasına yerleştirin. Kadayıfın bir ucunu cevizlerin üstüne kapatıp devamlı çevirerek ince uzun boru şeklinde sarın. Ortadan itibaren daire biçiminde çevirip, tepsinin ortasına yerleştirin. Kalan kadayıfı da aynı şekilde sarıp tepsiye yerleştirin. Yağı yakmadan kızdırın ve kadayıfın üstüne gezdirin. Isıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Alt üst yaparak diğer yüzünü de kızartın. Şurubu için malzemeyi kaynatıp ılıtın, kadayıfın üzerine dökün. Soğuk servis yapın.
MALZEME: (6 Kişilik) 750 gr kadayıf, 500 gr tereyağ, 250 gr ceviz. Şurubu için; yarım limon, 750 gr toz şeker, 2 bardak su.
|