Yüzyıllar boyu farklı medeniyetleri ağırlayan Kapadokya, kış aylarında ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Peribacalarını dantel gibi örten kar, bölgeye olağanüstü bir görünüm sağlıyor.
Pers dilinde 'güzel atlar ülkesi' olarak da anılan Kapadokya, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetleri ağırlamış. Asurlar'dan Selçuklular'a kadar birçok uygarlıktan izler taşıyan tarihi, açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri ve en önemlisi muhteşem peribacalarıyla doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yer. Eğer Kapadokya'ya kış mevsiminde giderseniz, daha bölgeye girer girmez sizi karşılayan Peribacaları ve uyandırdığı etki, İç Anadolu'ya özgü o keskin soğukta bile içinizi ısıtır. Muhteşem peribacalarının oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanıyor. Bölgedeki iki büyük dağ olan Aksaray Hasan Dağı ile Kayseri Erciyes Dağı binlerce yıl aktif yanardağlar olarak çevrelerine lav püskürtmüşler. Yüzlerce metre kalınlığında tüf ve tortular birikmiş. Yağmur suları ve rüzgarın aşındırmasıyla da kanyonlar, derin oyuklu vadiler ve peribacaları oluşmuş. Bu oluşum halen devam ediyor. Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Zelve, Uçhisar Kalesi, Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, Avanos Seramik Atölyeleri, Ürgüp, Kızılçukur Vadisi'nde gün batımı, bölgeye gittiğinizde kesinlikle görmeden dönmeyeceğiniz yerler arasında olmalı. Unutmayın Kapadokya, gün batımı izlemek için dünyanın en güzel yerlerinden biri.
Bölge nasıl gezilmeli? Kapadokya'yı gezmek için en az üç gün gerekiyor. Eğer, 'kendi başıma gezeyim' diyorsanız, çok şey kaçıracağınızı söyleyebilirim. Özellikle ilk defa gidiyorsanız turlar veya orada bulunan yerel seyahat acentalarının düzenlemiş oldukları gezi etkinliklerine katılmanızı tavsiye ederim. Kapadokya'da tur firmaları ayrıca, deve, bisiklet, motosiklet ve at turları düzenliyor. Son yıllarda Kapadokya'yı tepeden görme şansına erişeceğiniz balon turları da çok gözde. Sabah ilk ışıklarında çıkılan ve 1 saat 15 dakika süren bu turların fiyatı ortalama 160 euro.
Nasıl gidilir? Bölge, Türkiye'nin tam ortasında bulunuyor. İstanbul-Nevşehir arası 730 km, İzmir-Nevşehir 760 km, Ankara-Nevşehir 275 km. Yolculuk, özel otomobille İstanbul çıkışlı ortalama 8 saat sürüyor. Yollar oldukça düzgün. Ankara'ya kadar otoban, oradan da Kapadokya'nın kapısı durumundaki Aksaray'a ve Nevşehir'e duble yol bulunuyor.
Ne yenir? Eski bir Rum köyü olan Mustafapaşa'da (Sinassos) çok güzel yemek yapan lokantalar mevcut. Yöreye özgü testi kebabının, güvecin, kurufasulyenin ve nefis yaprak sarmanın tadına mutlaka bakın.
Nerede kalınır? Bölgede kayalara oyularak ve geleneksel mimariye uygun yapılmış olan otellerde kalmak sizin için çok değişik bir deneyim olacaktır. Peri Tower Hotel: (0384) 212 88 16, Büyük Almira Otel: (0384) 341 89 90, Sinanos Otel: (0384) 353 50 09, Kelebek Hotel: (0384) 271 25 31, Zelve Motel: (0384) 511 45 24, Asma Pansiyon: (0384) 511 42 87, Ciner Hotel: (0384) 271 20 89, Ottoman House: (0384) 271 26 16, Surban Otel: (0384) 341 23 40