Günün mönüsü
Püf noktası Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız, soğuduktan sonra tekrar ısıtın, Böylece kolaylıkla çıkarabilirsiniz...
Sebzeli Dana Haşlama Malzeme: (4 Kişilik) Yarım kg kemikli dana eti, 3 küçük kereviz, 3 patates, 3 havuç, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 3 pırasa, tuz, tane karabiber, arpacık soğanı, defne yaprağı, 1 demet maydanoz, 2 dilim Jambon
Hazırlama: Soğanı temizleyin, sarımsağı ince doğrayın. Eti kalın tabanlı bir tencereye alıp soğan, sarımsak, maydanoz, defne yaprağı, tuz, biber ve üzerini örtecek kadar su ekleyerek kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Ara sıra suyunu kontrol edin ve üzerinde oluşan köpükleri kevgirle alın. Sebzeleri temizleyip iri dilimleyin. Et pişince sebzeleri ilave ederek, 40-45 dakika kadar birlikte kaynatın. Et ve sebzeler yumuşayınca ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Biber Dolması Malzeme: (8 Kişilik) 1 kg dolmalık biber, yarım kg pirinç, 3 soğan, yarım demet derotu, 1 bardak sıvı- yağ, 1 fincan dolmalık fıstık, 1 fincan kuş üzümü, nane, dolma baharı, 2-3 domates, 1 bardak su, yarım limon suyu, tuz, karabiber
Hazırlama: Dolmalık biberleri yıkayıp üst kısımlarını kapak şeklinde kesin. Çekirdek yuvalarını temizleyip, yıkayın ve süzgece alın. Dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın. Domatesleri yıkayıp halka halka dilimleyin. Soğanları doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin. Dolmalık fıstık ve pirinci ekleyip kavurun. Dereotu, kuş üzümü, dolma baharı, nane, tuz ve karabiber ilave edip ateşten alın. İç pilavı biberlerin içine doldurun. Üzerlerini domates dilimleriyle kapatıp tencereye dizin. Suyu ekleyip pişirin. Ateşten alıp üzerine limon suyunu gezdirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Bademli Keşkül Malzeme: (6 Kişilik) 8 su bardağı süt, 1.5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı Hindistan cevizi, 1 çay bardağı pirinç unu, 1 bardak çekilmiş badem, 1 çimdik tuz
Hazırlama: Bir havanda, iki üç defa da olmak üzere Hindistan cevizi ile azar azar 1 çay bardağı sütü koyarak dövün. Hindistan cevizi iyice ezilince sütün tümüylü karıştırın ve 10 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Bir tülbentten geçirerek başka bir tencereye aktardıktan sonra toz şekerle bir tutam tuzu katın ve tekrar kaynamaya bırakın. Pirinç ununu 1 bardak suyla eritin ve kaynamakta olan şekerli süte sicim gibi akıtarak ve bir yandan da hızlıca karıştırarak iyice yedirin. Çorba kıvamına gelinceye dek sürekli karıştırarak pişirin. Kaselere paylaştırın üstlerine badem serpin.
|