Alkolün pençesi
Eşiniz alkol bağımlısıysa onu anlamaya çalışın. Alkolizm diğer tüm hastalıklar kadar ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Araştırmalar, haftada 21 bardağın üzerinde içki içenlere 'alkolik' diyor. Oysa bu oranda hatta daha fazla içen kişiler kendilerini asla alkolik olarak görmüyor. Onlara göre, istedikleri zaman içkiyi bırakabilirler, oruç tutarken hiç içmezler; zaten sosyal içicidirler; bütün gün değil sadece gece 2-3 bardak içerler. Evlilikten kaynaklanan alkolizm ise tam bir müdafaa mekanizmasıdır. Şahıs bilhassa kadın ise, ruhsal boşluğunu, sevgi açlığını, şevkat eksikliğini içki ile dengelemeye çalışır. Genelde gizli gizli içer. Kocası gelmeden önce, ağzına sakız ya da nane gibi şeyler atar. Kadın içki içtikçe eşine daha pervasız davranır. Ayık kafa ile söyleyemediği ne varsa, arka arkaya sıralar. Ancak içki içen erkek gibi fiziksel taarruza geçmez. Erkek alkolikler, veya onların tabiri ile "birazcık içki içen, içkiyi seven" kişiler, evliliklerine tahammül edebilmek için bu yolu seçer.
Seks hayatları tehlikede Genelde aşağılanan, azarlanan, horlanan erkekler, eğer içkiye de meyilliyse, bu şekilde müdafaa mekanizmasına başvururlar. İçmedikçe çok normal, hatta sakin biriyken, içince alaycı, terör estiren bir yaratığa dönüşürler. Gece geç saatlere kadar oturur ve uyuma zorluğu çekerler. Eşleri yalnız yatar, aralarındaki karı koca yakınlığı kalmaz. Seks hayatları içki yüzünden yok olmaya yüz tutar ve bu çiftler arasında büyük problem yaratır. Özellikle genç evliliklerde bunlar sorun olur, çiftler gittikçe uzaklaşır.
Anlayışlı olmak ve alttan almak Bir kadın veya erkeğin içmesini iyi irdelemek lazımdır. Neden içiyor? Halinden memnun olmamasının sebepleri ne? Genelde pek de dışa dönük olma- yan, daha ziyade her şeyi içine atan kişiler içki ile rahatlar. Ayık olan eş, eğer akıllı davranıp bunlara kulak verirse, bazı prolemlere ışık tutabilir. Belki söylenenler sizi üzecektir, kabullenmekte zorlanabilirsiniz. Ama netice itibari ile, eşiniz eğer bunları ağzına doluyorsa, çaresiz buralara yönelip, enine boyuna düşüneceksiniz. Burada yapıcı davranmak gerekir. Bizi sevmediği kanaatine varırsak, nedeni sorulmalı ve mümkünse yeniden bağları sıkılaştırmalıdır. Amatem tarzında tedavi merkezlerinden yardım almak ve tedavi süresince evde pozitif, yapıcı ve yardımcı bir atmosfer sağlamak gerekir.
|