Günün mönüsü
Püf noktası Tart hamuru hazırlanırken topak topak olmaması için 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
Izgara Balık Malzeme: (4 Kişilik) 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 4 orta boy lüfer, tuz, 30 gr (4 çorba kaşığı un), be- yazbiber, 2 limonun suyu, 125 ml (1/2 su barda- ğı) zeytinyağı, yarım demet maydanoz Hazırlama: Izgarayı sıvıyağ ile yağlayın. Balıkların iyi pişmesi isteniyorsa her iki taraflarına da bıçakla birer çentik atın. Eğer az pişmiş isteniyorsa bu işlemi yapmayın. Unu ve tuzu birlikte eleyip, biberi karıştırın. Limon suyunu 2 çorba kaşığını bir kenara ayırıp, kalanını balıkların üzerine serpin. Balıkları una bulayıp, fazla ununu silkeleyin. 1 ölçü limon suyuna 4 ölçü zeytinyağı olacak şekilde bir sos hazırlayın. Balıkları sıcak ızgaraya yerleştirin. Balıklar pişerken, ara sıra hazırladığınız sostan üzerlerine sürerek her iki tarafını pişirin. Zeytinyağı - limon sosu ve kıyılmış maydanozla birlikte, sıcak olarak servis yapın.
Patates Salatası Malzeme: (4 Kişilik) 500 gr yerelması , 500 gr patates, 1 demet kereviz yaprağı, 1 çorba kaşığı un, 8 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, tuz, karabiber, Hazırlama: Önce salatanın sosunu, zeytinyağı, sirke, tuz, karabiberi çatalla çırparak hazırlayınız. Patatesleri kaynar tuzlu suda haşlayıp, kabuklarını soyun ve halka halka dilimleyin. Sıcakken üzerine sosu döküp karıştırın. Yerelmalarının kabuklarını soyup 1 çorba kaşığı un kattığınız kaynar suda 20 dakika haşlayıp, küçük küçük doğrayın. Patatelerle karıştırıp, harmanlayın. Körpe kereviz yapraklarını küçük küçük doğrayıp salataya katıp, karıştırın. Tuzunu biberini ekleyin ve ılık olarak servis yapın.
Vişneli Pirinç Tatlısı Malzeme: (6 kişilik) 1 bardak pirinç, 3.5 bardak süt, 250 ml krema, 1 tutam tuz, 1 paket vanilya, yarım bardak tozşeker. Sos için 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı nişasta, 250 gr çekirdeksiz vişne, 3 kaşık toz şeker Hazırlama: Pirinci iyice yıkayın. Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin. Tencereye sütü, kremayı, 1 tutam tuzu, vanilyayı ve yarım su bardağı toz şekeri aktarın. Kısık ateşte koyulaşana dek ara sıra karıştırarak pişirin. Sonra kremalı pirinci kaselere doldurun. Sos için nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Küçük boy bir tencereye aktarın. Süslemek için vişneden bir miktar ayırın. 3 çorba kaşığı şekeri ve kalan vişneleri ilave edin. Sos kıvamına gelene dek pişirin. Kaselerdeki tatlının üzerine sostan gezdirin. Oda sıcaklığında ılınmasını bekleyin. Bir süre buzdolabında soğutun. Üzerini vişne taneleri ile süsledikten sonra servis yapın.
|