Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 26 Aralık 2006  

Acil servis



Kalp yetmezliğinden bacaklarım şişti
Bacaklarımda şişme şikayeti ile hastaneye gittim. "Kalp yetmezliğinden olabilir" denildi. Kalp yetmezliği başka ne belirtiler veriyor? Nası tedavi olabilirim?
İlkay Özdem / Ankara
Kalp yetersizliği kalbin vücuda yeterli kan gönderememesi sonucu yorgunluk, nefes darlığı, bacaklarda şişliködem gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kalbin pompa gücünün azalması, elastikiyetinin bozulması, kapaklarından kaçaklar, koroner damarlarında tıkanıklıklar gibi çeşitli nedenleri vardır. Kalp yetersizliğinin tedavisi için altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. Başlangıç aşamasındaki kalp yetersizliği kalp kasılmalarını güçlendiren, idrar söktürücü ve damar genişletici ilaç tedavileri ve tuz alımının kısıtlanması ile tedavi edilir. Daha ilerlemiş durumda kalp pilleri ve suni kalp pompaları kullanılır.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

Beni ülser ağrılarından kurtarın...

Mide ağrıları ile doktora gittim. Ülser teşhisi kondu. Tedavi oluyorum ama ağrılarım devam ediyor. Bu ağrılardan nasıl kurtulabilirim?
Ufuk Giray / Manisa
Eğer ülser tanısı kesin ise midedeki ülserlerin yüzde 90'ından sorumlu olan 'helicobacter pylori' mikrobu için dışkı ya da nefes testi yaptırmanızı öneririm. Eğer pozitif ise 2 antibiyotik ve bir mide ilacının kombinasyonundan oluşan bir tedaviden fayda görürsünüz. Sadece ülseriniz varsa alkol, sigara, ağrı kesici ilaçlar, aspirin ve benzeri ilaçlardan uzak durmanız yeterli olacaktır. Bu rahatsızlıkta özel bir diyet önerilmemektedir.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu

Kış güneşi de cildime zarar verir mi?
Cildim çok hassas. Yazın güneşte çok kısa kalabiliyorum. Acaba kış güneşi de cildime dokunur mu? Korunmak için neler yapabilirim?
Yelda İnce / Antalya
Güneşin, daha doğrusu güneş ışınlarının genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliriz ve bu etkilerden olabildiğince yararlanmak isteriz. Ancak, bu sıcak dostumuz aynı zamanda, fazla samimiyetten hoşlanmayan, vakur bir dosttur. Çünkü güneş altında fazla kalındığında, çok fazla olumsuz etkilerini de görürüz. Yüzde küçük kahverengi lekeler olarak ortaya çıkan çiller, döküntüler, ışığa bağlı yaşlanma ve benlerin artması sıralanabilir. Tüm bu etkilerin yanında, güneşten kaynaklanan alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Bunlar kaşıntı ve kabarmalar şeklinde gözlenir. Kısaca, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için saat 10.00-16.00 arası güneşe çıkmaktan kaçınmak; bu saatlerin dışında ise 'gün örtüsü' adını verdiğimiz değişik koruma faktörlerini içeren krem, losyon vb. ürünleri cilt tipine uygun olarak kullanmak büyük önem taşır. Bu korunmayı kışın da uygulamak faydalıdır.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

Göz tansiyonu kimlerde görülür?

Göz tansiyonu kalıtsal mı? Kimlerde görülür? Nasıl tedavi ediliyor? Nilüfer
Şahin / İstanbul
Göz tansiyonu, göz içi sıvısının, göz dışına yeterli miktarda atılamamasından dolayı göz içi basıncının artmasıdır. Daha çok miyoplarda, şeker hastalarında, yüksek tansiyon ve düşük tansiyonlularda görülür. Doğuştan da olabilir. Genetik geçiş gösterir. Tedavisi ilaçlarla olur ve ömür boyu ilaç kullanmak gerekir. İlaçlar yeterli gelmezse lazer ya da cerrahi yolla tedavi yapılır. Bazen buna ek olarak, ömür boyu ilaç kullanmak da gerekebilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

3 yaş çocuk için nasıl oyuncaklar seçilmeli?

Oğlum 3 yaşına bastı. Oyuncakları çok seviyor. Gelişmesi için ona ne tür oyuncaklar alabilirim? Neler önerirsiniz?
Ahmet Çalangu / İstanbul
3 yaşındaki çocuklara oyuncak seçerken el becerileri ile birlikte büyük, küçük, köşeli, köşesiz, farklı renkleri birbirinden ayırt etmesini sağlayacak türden oyuncaklar seçmeli. Ağıza alınıp yutulabilecek parçaları olan oyuncaklardan kaçınmalı. Bu amaçla legolar, iç içe girebilecek küpler alınabilir. Bu tip oyuncakların da yine büyük parçalar halinde olanlarını seçmenizde büyük yarar var. Küçük parçaları çocuklar ağzına alabilir, soluk borusunu tıkayabilir.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

Madde bağımlılığından kurtuldum ama...
Madde bağımlılığından kurtulan bir gencim. Bütün gücümle sıkıntılarımı atlatmak istiyorum. Ama zaman zaman boğulacakmışım gibi bir sıkıntı geliyor üzerime, böyle bir zamanda neler yapmamı önerirsiniz?
Rumuz / Çırpınıyorum
Madde bağımlılarının mutlaka bir yardım almaları gerekir. Sıkıntı ve üzüntü, onları daima geriye götürür. Sevgi, şefkat, anlayışla yardım ve destek verilmelidir.
Psikolog Selin Özkök Karacehennem




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Seda ile Nihat'tan tüp bebekBoşanma avukatı değilim!
Bayram bereketiErgonomi şart oldu
Eva'nın Armağan'ıYılbaşı kâbusunuz olmasın
Eski dostlar ortak oluyorFerrari'sini satan yıldızlar
Ünlü fotoğrafları okul...Kendini dine verdi
Diva'nın 2007'de hazırlığıPara makinesi!
Eski aşkıyla piştiNamus bacak arasında değil
'Yağmur' olup dertler gitti...İrem olgunluk getirdi
Tüm kazancı 'aşk'a emanetArzu, Paris Hilton gibi...
Hayat kurtaran butonPandanın dışkısı altın değerinde
Yaratıcılık kaynağıÇalışan anneler çok daha...
İyi arkadaş seç uzun ömürlü ol13 bin kelimelik fark
Saçların sırrı!Yönetmen eşine özendi,...
Paris gözünü Oscar'a diktiServetine servet ekledi
Eleştirmenler 'uçtu'Para parayı çekiyor!
Maria Sharapova'dan güzel...Kabus gibi alışveriş
Günün mönüsüÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Suçlular Suçlular 'Alabora'
Türk polisinden tarihi başarı... Emniyet güçleri, 'Alabora...
İhale kurnazları
Huzurlarınızda kar
Güler misin ağlar mısın
Ayuba'ya iş lütfen
İletişim koptu
'OKS' 10 Haziran'da
SPOR
Alex'i Alex'i Beşiktaş mı ayarttı!
Sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan Sambacı'ya Noel tatiline...
Fenerbahçe şampiyon olmasın...
Cimbom'da Fatih krizi
Ortalık toz duman
Zoraki barış
Serkan&Ayman atağı
Süreyya rest çekti: Kocam...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 5°C 3°C 
ANKARA Çok Bulutlu 0°C -5°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 7°C 4°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 15°C 8°C 
ADANA Çok Bulutlu 17°C 2°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.705,390 D:% -1,21
DOLAR S: 1,426 D:% -0,11
EURO S: 1,874 D:% -0,13
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu