Yılbaşı kâbusunuz olmasın
Yılbaşı sofrasının cazibesine kapılıp yemek ve alkolün dozunu kaçıranlar ertesi gün başını yastıktan kaldıramaz.
Yeni yıl heyecanı bugünden herkesi sardı. Evde hazırlanacak mükemmel bir yılbaşı yemeği için kadınlar alışveriş merkezlerine koşarken, 2007'ye dışarıda girmek isteyenler eğlence mekanlarında rezervasyon telaşına düştü. İster evde ailece, isterse dışarıda geçirilecek olsun, yılbaşı eğlencesini gölgelememek için beslenmemize ve aldığımız gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü yılbaşı gecesi eğlenceli bir akşamın ardından ertesi sabah bazı sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor. Tüm bu sağlık sorunlarını düzenli ve dengeli öğünlerden oluşan bir beslenme programı ile yenebilirsiniz.
SAĞLIKLI SEÇİMLER Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Öngün yılbaşı gecesi için sağlıklı ve ideal seçimler ile ilgili bilgi verdi. Yılbaşı gecesinde eğlencenin dozunu iyi ayarlayamayanlar çok kısa bir sürede bol miktarda alkol, yağlı yiyecek ve tatlı tüketir. Bu şekilde beslenme mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Yiyecek-içeceklerin miktar ve çeşitlerinde yapılacak ufak bazı değişikliklerle bu sağlık problemlerinin ortaya çıkması engellenebilir.
Bunları yapın!.. Akşam yemeğinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği dengeli bir öğün tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Örneğin öğününüzü dörde bölebilirsiniz. Bir parçasını sebze ve meyveler, bir parçasını posa içeriği yüksek tahıllar, bir parçasını süt-yoğurt grubu, bir parçasını beyaz et veya kurubaklagiller oluştursun.
ÖĞÜN ATLAMAYIN Yılbaşı yemeğinizde mümkünse katı yağ içeren yiyeceklerden, kızartmalardan, şarküteri ürünlerinden, ağır tatlılardan uzak durun. Yemeklerinizi uzun bir zaman dilimine yayarak, aralıklarla ve yavaş yavaş tüketin. Akşam çok fazla yemek yiyeceğinizi düşünerek kesinlikle gün içinde öğün atlamamalısınız. Güne oldukça hafif bir kahvaltı ile başlayın: Bir parça az yağlı beyaz peynir, 1-2 dilim esmer ekmek ve yanında taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz. Öğle yemeğinizde çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve 1-2 dilim esmer ekmek tercih edebilirsiniz. Aralarda da taze meyve veya kuru meyve tüketmeniz akşam yemeğine kadar çok acıkmanızı engelleyecek, kan şeker düzeylerinizin de dengede kalmasını sağlayacaktır.
Alkol tüketimi... Akşam yemeğinizde alkollü içki tüketecekseniz mutlaka tok olmalısınız. Aç karnına alacağınız alkol kısa sürede etkisini gösterip, gecenizi berbat edebilir. 1 saatte 1 kadehten fazla alkol tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Akollü içki almadan önce, tüketim sırasında ve sonrasında bol miktarda su içmeye özen gösterin.
BAHARATA DİKKAT! Bu, ertesi gün içkinin olumsuz etkilerinin daha az olmasını sağlayacaktır. Alkol alımının sonrasında yüksek miktarda sıvı tüketimi çok önemlidir. Toksinleri vücuttan en etkili biçimde atma yolu idrar ve terdir. Bunun için su, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyvelerle yapılmış kompostolar, ayran, bitki çayları iyi birer seçenektir. Alkol alırken ya da sonrasında mümkün olduğu kadar baharatlı, acılı, sirkeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
En ideal seçimler Yılbaşı gecesini mutlu ve huzurlu, ertesi günü de baş ağrısından uzak, rahat bir şekilde geçirmek size kalmış. Özellikle gıda tercihiniz ve tüketeceğiniz alkol miktarı burada önem taşıyor. Mükemmel bir sofra sağlığa zararlı olmayan gıdalarla da hazırlanabilir. İşte size hazırlaması oldukça kolay ve çok lezzetli öneriler...
* Sebzeler, kurubaklagiller ve yoğurtla yapılan mezeler. (Humus, yoğurtlu karnabahar ezme, yoğurtlu havuç ezme, yoğurtlu salatalık, patlıcan salatası, barbunya pilaki, mercimek pilaki, fasulye piyazı...)
* Izgara, haşlama ya da fırında pişirilmiş hindi veya tavuk.
* Esmer ekmek veya az yağlı bulgur pilavı.
* Meyve veya meyveli tatlılar.
* 1-2 kadeh şarap ya da şampanya.
* Leblebi, fındık, ceviz ve kuru meyvelerden oluşan karışık çerez.
Ertesi gün için... Yılbaşı gecesi yemek ve içki fazla tüketildiyse ertesi gün sebze ve meyve ağırlıklı beslenip bol sıvı tüketmek, olası baş ve vücut ağrılarına iyi gelecektir. Güne 1-2 bardak suyla başlanmalıdır. Tekrar alkollü içecekler tüketilmemeli, kuruyemiş, kızartma ve yağlı tatlılardan uzak durulmalıdır.
Diyetisyen Hande Öngün
|