Günün mönüsü
Püf Noktası Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için önce una ya da nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
Soslu Tavuk MALZEME: (6 Kişilik) 750 gr göğüs tavuk eti, 750 gr havuç, 750 gr patates, 750 gr bezelye, beşamel sos için 1 litre süt, 1 bardak un, 1.5 kaşık köri (baharat), 150 gr margarin, karabiber, tuz, 200 gr kaşar peynir HAZIRLAMA: Patatesleri ve havucu küp küp doğrayıp haşlayın. Tavuğu haşlayıp didikleyin. Bezelye konserve ise haşlanmasına gerek yok. Bu malzemelerin hepsini harmanlayıp bir kapta bekletin. Beşamel sos için, tencereye yağı koyun, unu da ilave edip kavurun. Sütü yavaş yavaş koyup; karıştırarak top olmasını önleyin. Köriyi, karabiberi, tuzu ilave edin ve karıştın. 5 dakika bu şekilde pişirin. Beşamel sosunu daha önce hazırlamış olduğunuz karışıma dökün. Bir tepsiye karıştırıp yayın. Üzerine kaşar peynirini rendeleyip daha önce kızdırmış olduğunuz fırına koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Ispanaklı Börek MALZEME: (6 Kişilik) Yarım kg ıspanak, 250 gr kıyma, 1 soğan, 6 yufka, 2 bardak süt, 100 gr margarin, 1 yumur- tanın sarısı, 1 fincan sıvı yağ, 2 kaşık un, tuz, karabiber HAZIRLAMA: İnce doğranmış soğanı yağda kavurun. Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Ayıklanıp yıkanmış ıspanakların yapraklarını küçük küçük doğrayıp tencereye alın. Yumuşayana dek kavurun. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Ispanaklı iç ılındığında unu ıspanaklara yedirin (ıspanakların pişerken sulanıp yufkaları yapıştırmaması için). Bütün yufkaları ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üzerine erimiş margarin ve süt karışımını sürün. Ispanaklı içten koyup yayın. Yufkanın iki ucunu hafifçe içe çevirerek yufkayı rulo halinde sarın ve dilediğiniz uzunlukta kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış orta dereceli (180 derece) fırında pişirin.
Saray Lokması MALZEME: (10 kişilik), 1.5 su bardağı un, 20 gr yaş maya, 4 kahve fincanı ılık su, 3 su bardağı sıvıyağ, 2 kahve finca- nı eritilmiş margarin. Şerbet için: 3 su bardağı tozşeker, 3.5 su bardağı su, yarım limonun suyu HAZIRLAMA: Mayayı 1 kahve fincanı ılık suda eritip 5 dakika bekletin. Unu derin bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip üzerini unla kapatın. Üzeri çatlayıncaya kadar ılık ortamda bekletin. Kalan 3 fincan ılık suyu ekleyip karıştırın. Margarini hamura ilave edip iyice çırpın. Üzerini örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Toz şeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Sıvıyağı tavada kızdırın. Bir miktar hamuru avucunuzla sıkın. Yumruğunuzun üzerinde oluşan parçayı yağa batırılmış kaşıkla alıp kızgın yağa atın. Malzeme bitene kadar işlemi tekrarlayarak lokmaları kızartın. Pişen lokmaları soğuk şerbete atıp birkaç dakika bekletin. Lokmaları kevgirle çıkarıp servis tabağına alın.
|