En güzel sofra sizin olsun
Yeni yıla evinde dostlarıyla ya da ailesiyle girmek isteyenler için birbirinden güzel yemek tariflerimiz var. Uzun uzadıya sofra başında oturacaklar için tatlıları ve sosları da unutmadık.
Turp ve Nar Eşliğinde Akdeniz Yeşillikleri MALZEME: (4 kişilik) 4 mini turp, 1 paket karışık Akdeniz yeşilliği, mini ıspanak yaprakları, 1 çay bardağı nar taneleri Sos için 1 diş sarımsak, beyaz şarap sirkesi, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 kaşık portakal suyu, yeteri kadar tuz, karabiber HAZIRLAMA: Yıkanmış Akdeniz yeşilliklerini ve ıspanak yapraklarını karıştırıp servis tabağına alın. Halka şeklinde kestiğiniz turpları ve narı yeşilliklerin üzerine serpiştirin. Sos malzemelerini bir kasenin içinde karıştırın ve servis öncesi salatanın üzerine gezdirin.
Doldurulmuş Kestaneli Yılbaşı Hindisi MALZEME: (12 kişilik) 5-8 kg'lık bütün hin- di, yarım limon suyu, tuz, karabiber, 1 kaşık yo- ğurt, İç pilav için: 4 bardak pirinç, 5 bardak ta- vuk suyu, 2 kuru soğan, 200 gr tereyağı, 1 bardak konserve mantar, 1 kaşık dolmalık fıstık, kaşık kuş üzümü, karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı yeni bahar, yarım demet maydanoz, 2 bardak haşlanmış kestane HAZIRLAMA: Hindiyi temizleyin. Limon suyu, tuz, karabiber ve yoğurdu hindinin üzerine sürün. Fırın poşetine yerleştire- rek, 200 derecede 2.5 saat pişirin. Pilav için pi- rinci, tereyağında sürekli karıştırarak kavurun. İnce doğranmış soğanları ilave edip kavurmaya devam edin. Önce fıstık, üzüm ve mantar 5 dakika sonra tuz, karabiber, toz şeker ve 5 bardak kaynar tavuk suyunu ilave edin. Pirinç suyunu çekene kadar pi- şirin. Ocağı kapatıp yeni bahar ve ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Karış- tırıp demlenmeye bırakın. Sonra kestaneleri ilave edin. Pilavı, pişen hindiye doldurarak servis yapın.
Ballı Saray Sarma HAZIRLAMA: Tahin, mahlep ve fındığı bir kasede karıştırın. 1 yufkayı tezgahın üzerine serin. Üzerine ballı karışımın üçte birini sürün. İkinci yufkayı harcın üzerine yayarak aynı işlemi uygulayın. Üçüncü yufkanın üzerine de kalan ballı harcı sürdükten sonra yufkayı ortadan ikiye kesin. Yuvarlak kısımlarından başlayarak, rulo şeklinde sarın. 5 cm eninde verev şeklinde kesin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Üstlerini pudra şekeri serpip servis yapın. MALZEME: (6-8 kişilik) 3 adet yufka, 1.5 su bardağı tahin, 1 su bardağı bal, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 su bardağı dövülmüş fındık, üzerine 1 yumurta sarısı, yarım su bardağı pudra şekeri
TAVUKLU DİP SOS HAZIRLAMA: Tavuk etini pul biber, karabiber, tuz eklediğiniz suda haşlayıp soğutun. Elinizle didikleyip, üzerine mantar, krem peynir ve mayonez ekleyerek, blendırdan geçirin. Servis kabına alıp ince kıyılmış yeşil zeytin, kavrulmuş dolmalık fıstık ilave edin. Kırmızıbiber ve dereotu ile süsleyerek servis yapın. MALZEME: (4 Kişilik) Yarım tavuk göğsü, 3 kaşık kıyılmış konserve mantar, 2 kaşık krem peynir, 2 kaşık mayonez, 4 kaşık yeşil zeytin, toz kırmızıbiber, dereotu, 2 kaşık kavrulmuş dolmalık fıstık, tuz, karabiber, pul biber
CEVİZLİ DİP SOS HAZIRLAMA: Tatlı biber, acı biber ve domates salçalarını derin bir kaba alın. Üzerine ceviz, ince kıyılmış kereviz sapı ve dövülmüş kişnişi ekleyin. Sarımsak, sıvı yağ ve tuzu da ekleyin, karıştırıp servis yapın. MALZEME: (4 Kişilik) 4 kaşık tatlı biber salçası, 1tatlı kaşığı acı biber salçası, 1 kaşık domates salçası, 1 bardak çekilmiş ceviz, 1 kaşık tane kişniş, 1 dal kereviz sapı, 2 diş dövülmüş sarımsak, 2 kaşık sıvı yağ, tuz
|