Günün mönüsü
Püf Noktası Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsinız.
Etli Sebze Yemeği Malzeme: (4 Kişilik) 1 bardak Amerikan Pirinci, 2 bardak su, 1 kg kabak, 1 kg domates, Yarım kg brokoli, yarım kg kuşbaşı et, 2 kaşık salça, tuz, karabiber Hazırlama: Bir tencerede az miktar sıvı yağda kavurduğunuz 2 yemek kaşığı salçanın içine eti ilave edin beş dakika kadar çevirin. Sonra küçük parçalara ayrılmış, kabak, brokoli, domatesi tencereye ekleyin. Baharatlarını ve suyunu da ilave ederek pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede pilavı sade olarak pişirin. Etli sebze yemeği ile birlikte pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Çerkez Barbunyası Malzeme: (8 Kişilik) 1 kg barbunya fasulyesi, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet kuru soğan, 3 doma- tes, 1.5 su bardağı su, 200 gr ceviz, 1 fincan süt, 2 dilim bayat ekmek içi, 3 diş sarımsak, tuz, 1 tatlı kaşığı şeker Hazırlama: İnce doğranmış soğanı yağda hafif kavurun. Küp şeklinde kesilmiş domatesi ekleyin. Barbunyayı, tuz, şeker eklediğiniz suda haşlayıp, suyunu süzün. Kalan barbunya suyunu (1 bardak olmalı), ceviz içi, ekmek içi ve dövülmüş sarımsakla blendırda çekin. Sosa sütü ilave edin. Cevizli sosun dörtte birini fasulyeye karıştırın. Kalanını fasulyenin üzerine dökün. Servisi barbonyanın üstünü süsleyerek yapın.
Aşure Malzeme: (8 Kişilik) 500 gr aşurelik buğday, 1'rer çay bardağı pirinç, kuru fasulye, nohut, yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm, yarım su bardağı ceviz, 6-7 kuru kayısı, incir, 1bardak süt, 1.5 kg toz şeker, Üstü için 2 kaşık helva fıstığı, 1 fincan kuş üzümü, 1 çay bardağı kavrulmuş fındık, 1 çorba kaşığı yeşil fıstık, gül suyu, Hazırlama: Buğday, fasulye ve nohudu ayıklayıp akşamdan suda ıslatın. İncir, kayısı ve üzümü de yıkayıp ıslatın. Buğdayı büyük bir tencerede, 30 bardak ile kısık ateşte 4-5 saat pişirin. Sonra da yıkanmış pirinç ve 1 bardak süt katın. Haşlanmış fasulye ve nohudun kabuklarını çıkartın, hafif haşlanmış kayısı ve incirleri de küçük parçalara bölün, üzümleri hafifçe haşlayın ve hepsini aşureye katın. Şeker, kıyılmış cevizin yarısını da ekleyip 15 dakika kaynatın. Aşureyi, kaselere paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerini fıstık, kuş üzümü, fındık ve cevizle süsleyin.
|