Günün mönüsü
Püf Noktası Mayalı hamurun iyi kabarması için, mutlaka ılık bir ortamda bekletmeli. Örneğin; kalorifer veya soba yanında ya da hafif ısıtılmış fırında olabilir...
Domates Soslu Balık MALZEME: (4 Kişilik) 600 gr dilimlenmiş taze tonbalığı, 4 domates, 4 soğan, 2 diş sarımsak, tuz, 3-4 dal maydanoz, 1-2 defneyaprağı, 2 çorba kaşığı kapari, 1 çorba kaşığı sirke, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, 2 kaşık zeytinyağı,
HAZIRLAMA: Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Maydanozu temizleyip kıyın. Soğanı soyup küçük küçük doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsağı kavurun. Domates ve defne yaprağını ilave edip 5 dakika pişirin. Balık, tuz, kekik ve sirkeyi ekleyin. Sirke buharlaşınca bir bardak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika pişirin. Kapariyi sudan geçirip balığa ekleyin. Balığı kevgirle ayrı bir tabağa alın. Sosunu yüksek ateşte koyulaşıncaya kadar pişirip üzerine dökün. Üzerini kapatıp 5 dakika dinlendirin. Maydanoz serpip sıcak olarak servis yapın.
Fırında Karnabahar MALZEME: (8 Kişilik) 1 kg karnabahar, 2 kabak, 4 mantar, 4-5 sarımsak, 200 gr kıyma, 60 gr margarin, 1 kaşık galeta unu, 80 gr dilpeyniri, 3-4 dal maydanoz, tuz, karabiber
HAZIRLAMA: Karnabaharı, çiçek çiçek ayırın. Tuzlu kaynar suda hafif haşlayıp süzün. Kabakları temizleyip küp küp doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Sarımsakları soyun. Dil peynirini minik küpler şeklinde doğrayın. Bir kaşık margarinle sarımsak ve kıymayı sote edin. Kabak ve mantarı ekleyip 1 tutam tuz ve karabiber serpin. Kapağını kapatın ve mantar suyunu salıp çekinceye, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp galeta unu ve peyniri ilave edin ve yağlanmış fırın kabına aktarın. Ortasına peynirin yarısını serpiştirip hazırladığınız kıymalı karışımı yayın. Kalan peyniri ilave edip üzerini kalan karnabaharla kapatın. Isıtılmış 180 dereceye fırında pişirin.
Çilekli Tatlı HAZIRLAMA: Süslemek için birkaç çileği ayırıp kalanı robotta püre halinde ezin. Derin bir tencerede yumurtaları köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Süt, toz jöle, nişasta ve şeker ekleyip iyice karıştırın. Kısık ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Çilek püresini ilave edip karıştırmaya devam edin ve 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. Karışımı derin bir cam kalıba döküp buzlukta katılaşıncaya kadar bekletin. Servis tabağına ters çevirip alın. Frambuaz sosunu tatlının üzerine gezdirin, çileklerle süsleyip servis yapın.
MALZEME: (4 kişilik), 4 bardak süt, 500 gr dondurulmuş çilek, 4 yumurta, 1 fincan nişasta, yarım su bardağı tozşeker, 1 bardak hazır frambuaz sosu, 1 paket çilekli toz jöle, birkaç nane yaprağı
|