Çalışma Bakanı Başesgioğlu atv'de Tuba Atav'a açıkladı: Anayasa Mahkemesi iptali radikal. Reformu askıya alabiliriz.
***
Ana gövde gitti
Başesgioğlu, kısmen vetolanan Sosyal Güvenlik Reformu'ndan 'vazgeçilebileceği' sinyalini verdi.
* Biz reformu hazırlarken, 1 aylık, 1 senelik olarak düşünmedik. Projeksiyonumuz 2040'lar, 2050'lerdi....
* Biz bu paket dışında da iyileştirme yaptık. Mesela ilaç konusunda. Bütün eczanelerden alınabiliyor...
* Küreselleşme oldu diye her şeyi piyasaya bırakmak gerektiği söyleniyor. Sosyal güvenlikte bu olmaz.
* Yasanın geleceğini okuyamıyorum. Yeni parlamento bu kadar kararlı ve cesaretli olur mu bilemiyorum.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'na ilişkin gelişmeleri, Tuba Atav'a değerlendirdi: * Sosyal güvenlik kişisel sorunum değil, hükümetin de asla ve asla siyasi rant beklemediği bir husustur...
* T.A.: Bazı maddelere yönelik veto, "tek çatı" projesini suya mı düşürdü? M.B.: Bu ülkenin vatandaşları, emeklilikte, sağlıkta, diğer sosyal alanlarda eşit haklardan yararlansın diye yola çıktık. Dağınıklığı engellemek istedik. Ama bu veto, reformun ana gövdesiyle ilgili bir iptaldır.
* T.A.: Beklenmiyor muydu? M.B.: Çok kapsamlı olduğu için iptal hükümleri olabilirdi elbette. Ama kategorik olarak devlet memurlarının sistemden çekilmesi ve başka bir rejim tanımlamak gerçekten çok radikal bir iptal.
* T.A.: İşçi sendikaları geri çekilmesini talep ediyor... M.B.: Anayasa'ya bağlılığımızdan, bu iptal hükmünün gereğini yerine getireceğiz. Öncelikle, iptalden ötürü kaos yaşanmaması için yapmamız gereken yasa değişikliği varsa, bunu yapacağız. Hangi hükümler etkilendi, hak kayıpları var mı, yani emekliye emekli aylığı bağlanamayacak bir durum var mı, bunları telafi etmemiz gerekiyor. Titiz bir çalışma yapılıyor. İkincisi, söylediğim gibi iptal ana gövdeyle ilgili. Acaba bu iptalden sonra reformun geri kalan hükümleriyle biz yolumuza devam edebilir miyiz, edebilirsek de eşitliği koruyabilir miyiz, bunu düşünüyoruz. Onun için ben yarın (bugün) yeni kurulan Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'na katılacağım. Sonra sendikalarımızla bir istişarede bulunarak, bir resim çekip, bunu Bakanlar Kurulumuza takdim edeceğiz. Geri kalan kısımla devam mı edeceğiz, reformu askıya mı alacağız, bu konuda bir karar vereceğiz.
* T.A.: Yani vazgeçilebilir... M.B.: Önümüzde çok kısa bir süre var. Yılbaşına kadar bizim bu yasaları yeniden düzenlememiz fiilen imkansız. Önümüz seçim dönemi, ne kadar iyi niyetle gündeme taşısam da reform deforme edilecektir.