Günün mönüsü
Püf Noktası Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kullanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.
Zeytinyağlı Kereviz MALZEME: (4 kişilik) 1 kilo kereviz, 2 adet orta boy havuç, 2 adet orta boy patates, 10 arpacık soğan, 1 su bardağı iç bezelye, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 küçük demet maydanoz, 1 limon, tuz ve su HAZIRLAMA: Bir tencerede zeytinyağı ile ayıklanmış arpacık soğanları, kabukları kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçları ve bezelyeleri biraz kavurun. Temizlediğiz kerevizleri bol suyla yıkayın ve 15 dakika kadar haşlayın. Kerevizlerin suyunu süzüp kavrulan soğan ve havuçların üzerine ilave edin. Soyup doğradığınız patatesleri ekleyin. Tuzunu ve limon suyunu ekleyin. Üzerine iki bardak su ilave ederek karıştırıp orta ateşte pişirin. Soğuduktan sonra servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpin.
Limonlu Pilav MALZEME: (4 kişilik) 3 bardak Amerikan pi- rinci, 4-5 adet taze soğan, 1 adet kereviz, 2 çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı rende- lenmiş limon kabuğu, 1 çay kaşığı tuz, ka- rabiber, haşlanmış tavuk göğsü HAZIRLAMA: Önce bir tavada 2 çorba kaşığı margarini eritin. Ayıklanmış ve doğranmış taze soğanları, soyulmuş ve küp küp doğranmış kerevizi orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulduktan sonra 3 su bardağı pirinci, 1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu, tuz ve biberi ilave edip karıştırın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip orta ateşte suyunu çeken kadar pişirin. Demleninceye kadar bekleyin. Limon dilimleri ile süsleyip, haşlanmış tavuk göğsü, dana eti ya da balık ile servis yapabilirsiniz.
Vanilyalı Krema MALZEME: (4 kişilik) 4 bardak süt, 1 bardak şeker, 4 adet yumurta sarısı, 1 fincan pirinç unu, yarım fincan nişasta, 1 tutam tuz, 1 kahve kaşığı toz vanilya. HAZIRLAMA: Süte şekerin yarısından fazlası ve bir tutam tuz katarak kaynatın. Ayrı bir tencereye dört yumurtanın sarısını, kalan şekeri ile vanilyayı telle iyice çırpın. Sonra pirinç unu ve nişastayı (patates nişastası tercih edin) ekleyerek tekrar karıştırın ve bir iki dakika çırpın. Bu malzemelerin üzerine soğumaya bırakılan sütü sicim gibi akıtılarak bir taraftan da telle çırparak ateşin üzerine koyun. Ateş üzerinde iken telle tencerenin dibinden ve etrafından süratlice karıştırılarak pişirmeye devam edin. Koyulaşınca hemen kuplara alın. Soğumaya bırakın. Süsleyerek servis yapın.
|