Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Aralık 2006  

Acil servis



Verem aşısı ne kadar koruma sağlar?
Ailemden birisi verem oldu ve tedavi görüyor. Bize geçmesinden korkuyoruz. Verem aşısı bu hastalığa karşı koruyucu mu? Korunmak için neler yapabiliriz?
Rumuz / Korkuyorum
Verem aşısı olunca da vereme yakalanılabilir. Verem aşısı verem hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ama yüzde 100 koruyucu değildir. Verem mikrobuna karşı vücutta bir direnç sağlar ama bu aşının koruyuculuğu, yüzde 80 kadardır. Verem aşısı olmuş bir kişinin bu hastalığa yakalanma riski vardır ama bu risk, aşı olmayan kişilere oranla daha azdır. Bu aşı, verem mikrobunun çok hızlı bir şekilde vücuda, akciğere ve diğer organlara saldırmasını engelliyor. Bir verem mikrobu akciğerlere yayılabilir ama verem aşısı bu mikrobun beyne ilerleyerek oraya da yerleşmesini engelleyebilir.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Şeker, gözlerime vuracak diye korkuyorum
Göz tansiyonu nedir; kimlerde görülür? Tedavisi mümkün mü? Ben şeker hastasıyım, gözlerime vurmasından korkuyorum.
Bülent Taşdemir / Ankara
Göz tansiyonu göz içi basıncının yükselmesidir. Göz içi basıncı 20 mmhg'ya kadar normal kabul edilir. Göz içinde sürekli sıvı üretilir ve üretilen bu sıvı farklı yollarla göz dışına atılır. Eğer üretilen göz içi sıvısı göz dışına yeterli miktarda atılamazsa göz içi basıncını artırır. Göz tansiyonu daha çok miyoplarda, şeker hastalarında, yüksek tansiyonlularda ve düşük tansiyonlularda görülür. Ayrıca doğuştan da olabilir. Genetik geçiş gösterir. Göz tansiyonunun tedavisi ilaçlarla olur ve ömür boyu ilaç kullanmak gerekir. Eğer ilaçlar yetmezse, lazer ya da cerrahi tedavi yapılır. Bazen lazer tedavisi ve cerrahi tedaviye rağmen ömür boyu ilaç kullanmak gerekebilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
İstesem de bir türlü kilo alamıyorum...
Çok zayıfım, kilo alabilmek için neler yemeliyim? Boyum uzun olduğundan da çok zayıf görünüyorum. Bana kilo alabileceğim bir diyet önerir misiniz?
Birgül Özcan / İstanbul
Her gün 3 su bardağı kadar süt ya da yoğurt, 3-4 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketin. Kilo almanız için kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinizi düzenli ve büyük porsiyonlar halinde tercih edin. Kuşluk, ikindi ve akşam yemekten sonra toplam 3 ara öğünde de enerji içeriği yüksek yiyecekler tüketin. Örneğin; tatlı çeşitleri, kuruyemiş gibi. Öğle ve akşam yemeklerinizde ana yemeğinizin yanına pilav ya da makarna yemeyi ihmal etmeyin. Spor yapın, açık havada yürüyüşler de iştahızı açmak için yarar sağlayabilir.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Diyabet anneden çocuğa geçer mi?

Diyabetliyim; 1 yaşında bir oğlum var. Onda da diyabet ortaya çıkar mı? Diyabet kalıtsal bir hastalık mı?
Aydan Rasim / Afyon
Diyabet genetik kökenli bir hastalıktır. Ancak, çevresel kimyasal maddeler ve virüs hastalıkları ile de ilişkili olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sizde diyabet varsa çocuklarınızda diyabet olma olasılığı var tabii. Ancak, bu oran hiç bir zaman yüzde 100 değildir. Spor yapmadan oturur pozisyonda stresli bir iş yaşamı, fast-food alışkanlığı, obezite hastalığa da diyabete davetiye çıkarır. Eğer çocuğunuz bu çevresel faktörlerden etkilenirse diyebet olma riski yükselir. Çocuğunuzu korumak için bu çevresel faktörlere ve virüs hastalıklarına çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

***
Ayağımın üstüne kuvvetli basamıyorum
Bir yıl önce trafik kazası geçirmiştim. Bacağımdaki sinirler koptu. Birkaç ameliyat geçirdim. Buna rağmen sağ ayağımla kuvvetlice basamıyorum. Bu tedavi edilebilir mi?
Salih Gonca / İstanbul
Periferik sinir kesilerinin cerrahi olarak onarımı mümkündür. Sinirin kendini yenilemesi, onarması için yaklaşık bir yıl süre gereklidir. EMG ile regenerasyon (yenilenme) süreci takip edilmelidir. Mevcut sorununuza yönelik ayrıntılı bir nörolojik muayene yaptırmak, sinirde oluşan tamirin düzeyini belirlemek için bacaklara yönelik bir EMG çektirmek gerekir. Bunun için bir beyin ve sinir cerrahına başvurmanız yararlı olacaktır.
Beyin ve Sinir Cerrahı Uzman Dr. Kerem Bıkmaz

***
Gut hastalığı tedavi ile iyileşir mi?
52 yaşındayım. Bir hafta önce bana gut hastalığı teşhisi kondu. Tedaviye başladım. Bu nasıl bir hastalık, tedavi ile iyileşiyor mu? Lütfen bilgi verir misiniz?
Arzu Tuncay / İstanbul
Gut hastalığı ürik asidin kanda artışı ile kendini belli eden metabolik bir hastalıktır. Genellikle ayak parmağında kızarıklık ve şişme ile eklem iltihabına yol açar. Tedavide proteinden kısıtlı bir diyetin yanı sıra ilaç kullanılır.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Evlilik sona erdi sıra...Sosyete formunu doğaya borçlu
Duygusal şiddet yıkıp geçiyor...Çocuklar da aşık olur
Kızların idolü SinemAyrılmaz ikili ortak oluyor!
3 ayda 25 milyon $Demet Akalın Kaya'ya çarptı
Uykuda tanırım seni!Gerçek aşk bir yılda oluşuyor
Beynin kimyası değişiyorTan yüzünü Batı'ya çevirdi
Oyunu kuralına göre oynuyorBir ayda üç kilo verdi...
Kalbin dostu bira10. yıla görkemli kutlama
Enrico Macias kapış kapışGüçlü kadınları tanıyor muyuz?
Kıskandıran güzellikHuzurlarınızda Adam&Eva
Moda zevkleri giysilerinde saklıTürk erkeği sevişmeyi bilmiyor
Çözümü söyleyinGünün mönüsü
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Hadi Hadi canım askere
Eski emniyetçi Necati Bilican'ın oğlu, aşırı kiloları yüzünden askere...
Haseki dergahı!
Memurlar yollara düştü
'Taklit çay' operasyonu
Siparişle Hummer
Şiddete sanal tepki
Polise messenger yasağı...
SPOR
Tarih Tarih böyle yazılır
Kadıköy'de dün gece futbol, gol, heyecan, stres, umutsuzluk ve sevinç...
Teslim olmadık
Uyanık Semih Fener'i kurtardı
Sıra Gerets'te
Turun şifresi Sambacılar'da
Koç gibi yönetici
Pazartesi görüşürüz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 13°C 7°C 
ANKARA Sisli 8°C 0°C 
İZMİR Az Bulutlu 15°C 9°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 11°C 
ADANA Az Bulutlu 18°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.874,900 D:% -0,86
DOLAR S: 1,429 D:% -0,35
EURO S: 1,891 D:% -0,40
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu