Sermayenin ayakları ceylan gibi korktu mu İsviçre'ye gider'
İş Bankası Genel Müdürü, sermayeyi özendirmek gerektiğine dikkat çekerek, ekledi: Sermaye kuzunun kalbi, filin hafızası, ceylanın ayaklarına sahipmiş. Korktu mu İsviçre'de alıyor soluğu.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Sermaye kuzunun kalbi, filin hafızası, ceylanın ayaklarına sahipmiş. Korktu mu İsviçre'de alıyor soluğu. Dolayısıyla sermayeyi yerlisiyle, yabancısıyla iyi desteklemek, özendirmek lazım'' dedi. Bilkent Üniversitesi Mezunları Derneği'nce düzenlenen ''Türkiye'nin Yakın Geleceğinde Sürükleyici Sektörler: Finans, Hizmetler ve Medya'' konulu panelde konuşan Özince, Türkiye'de Kurtuluş Savaşı'nın ardından Türk müteşebbisinin gelişmesine katkı sağlamak için özel banka kurulduğunu anımsatarak, "O dönemde aslında Türkler'in bankacılık sektöründeki yaklaşımlarının çok vizyoner olduğunu görüyoruz'' dedi.
'DERİNLİĞE ULAŞAMADIK' Atatürk'ün bir asker olmasına rağmen, 1923'te İş Bankası kurulmadan önce yaptığı konuşmada ''Uluslararası banka olacağız'' dediğini anlatan Özince, o dönemde bile global düşünmeye çalışıldığını söyledi. ''Biz henüz gerekli bankacılık ve sermaye piyasası kültürüne ve derinliğine ulaşamadık, ulaşmamız şart'' diyen Özince, mali sektörün, milli ekonominin yararları doğrultusunda çalışmasına da çok ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Bankacılık gibi halen çok ciddi kamusal işlevleri olan bir sektörün, milli ekonominin yararları doğrultusunda çalışması gerektiğini belirten Özince, şunları söyledi:
PARA KAZANMAK KÖTÜ MÜ? "Sermayeyi yerlisiyle, yabancısıyla iyi desteklemek, özendirmek lazım. Maalesef bu konuda da eksikliklerimiz var. Bir kıskançlık var. Para kazanmayı biz kötü bir şey görüyoruz. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlattığımız sermaye birikimlerini mutlaka geliştirmemiz lazım. Bankacılığa bu nedenle çok ihtiyacımız var. Ümit ediyorum bankacılık alanında, içeride fırsat bulup, dışarıda sermayemizi hakim kılma imkanımız olur. Bankacılık sektörünün ve finansın kalitelisine, iyisine çok ihtiyacımız var.''