Durgunluk piyasaları vurdu, umutlar yılbaşı ve bayram alışverişine bağlandı.
***
Durgunluk piyasayı vurdu yılbaşı indirimi umut oldu
Hız kesen tüketim harcamaları, sadece piyasayı değil büyüme hızını da vurdu. Aylardır yaprak bile kıpırdamayan piyasada tüm umutlar, yılbaşı ve bayram alışverişine bağlandı.
Nuşin Oral/ AMPD Başkanı Yılbaşı alışverişi ciroyu %15 artırır Hepimizin beklentisi, yılbaşının bayramla birleşmesiyle piyasalarda satışların artacağı yönünde. Bizim açımızdan sezonun en önemli ayı aralıktır. Satışların yüzde 35-40'ı, ekim, kasım ve aralık ayında olur. Bayramın da gelmesi sebebiyle sadece aralıktaki ciro artışının yüzde 15 olacağını tahmin ediyorum. Yüzde 70'e varan indirimleri ocaktan itibaren görebileceğiz. Sektör bu yıl yaklaşık yüzde 6-7 büyür.
Murad Kızıltaş/ BMD Başkanı 2001 korkusu temkinli yaptı Sadece bizde değil tüm sektörlerde ciddi rahatsızlık var. 2007'nin seçim yılı olması nedeniyle yaşanan belirsizlik, herkesi tasarruflu davranmaya itiyor. Çünkü 2001 krizinde Türk insanı işsiz kalmanın ne olduğunu öğrendi, en ufak bir huzursuzlukta daha tasarruflu olma yoluna gidiyor. Yılbaşı ve bayram alışverişi piyasalara hareketlilik getirir.
Murat Yalçıntaş/ İTO Başkanı Kredi ödemesi ticareti vurdu Üçüncü çeyrekte büyümenin düşük olması, ticaret sektöründeki yavaşlamadan kaynaklanıyor. Özellikle son yıllarda vatandaşlar önemli miktarda bireysel kredi ve tüketici kredisi kullandı. Bu kredilerin ödeme vakti geldiği için de masraflar kısılmaya başladı. Yılbaşı ve bayramın aynı döneme denk gelmesiyle alışverişin canlanmasıyla esnaf ve tüccarın biraz olsun rahatlayacağını düşünüyorum.
Hazim Sesli/ TÜGİK Başkanı Durgunluk seçime endeksli Piyasadaki belirsizlik 2007'deki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili belirsizlikten kaynaklanıyor. Türkiye ekonomisinde çok büyük problemler yaşandığını düşünmüyorum. Önümüzdeki aylarda eski büyüme hızına kavuşacağımızı düşünüyorum. Seçim beklentilerinin olumlu algılanmasıyla piyasalar tekrar hareketlenecek.
Tanıl Küçük/ İSO Başkanı Cari açıkta artış düşündürücü Büyümedeki yavaşlamaya rağmen, dış ticaret açığının ve cari açığın artmaya devam etmesi düşündürücü. TÜİK'in verilerine göre, üçüncü çeyrekte sanayi sektörü katma değeri yüzde 6.4 büyüdü. Ancak üçüncü üç ayda sanayi sektörü üretiminin yüzde 5.8 büyüdüğü açıklanmıştı. Sanayideki katma değer artışının üretim artışının üzerinde olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz.
Sinan Aygün/ ATO Başkanı Büyüyen, kredi borcu ve senetler 2003'ün Ocak'ından 2006 Aralık'ına kadar tüketici kredileri yüzde 672, konut kredileri yüzde 2.662, kredi kartı borçları, yüzde 195, bireysel krediler yüzde 410, kredi borcunu ödemeyen sayısı yüzde 479, kredi kartı borcunu ödemeyen sayısı yüzde 533, karşılıksız çek yüzde 115, protestolu senet yüzde 121 arttı. Türkiye büyüyorsa, bunlar niye büyüyor peki?