Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 11 Aralık 2006  

Acil servis



Sarılık hastalığı bulaşıcı mı?
Sarılığın sebepleri nelerdir, bulaşıcı mıdır? Sarılıktan korunmak için neler yapmalıyız? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.
Leyla Girişken / Samsun
Sarılık, kandaki kırmızı kan hücrelerinin yıkımı sonucu ortaya çıkan bilirübin adı verilen boyar maddenin kan düzeylerinin 2 g/dl'nin üzerine çıkmasıdır. Sarılık viral hepatitlere, ilaç kullanımına, safra yollarında tıkanıklığa (taş, tümör vs.), kan hastalıklarına veya karaciğer sirozuna bağlı olabilir. Tipine göre bulaşma söz konusu olabilir. A ve B tipi hepatit virüslerine karşı aşı ile korunmak mümkündür. C tipi hepatitin aşısı yoktur. Kan ve cinsel ilişki ile bulaştığı için kondom ile korunarak cinsel ilişkide bulunmak, iğne ve enjektörleri paylaşmamak, kişiye özel manikür setleri kullanmak korunmada çok önemlidir.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu

Kaburga kırıkları nasıl tedavi edilir?
1 ay önce banyoda kayıp düştüm. İki kaburga kemiğim çatladı. Tedavi oldum ama halen ağrılarım sürüyor. Omurga kırıkları ne kadar zamanda iyileşir? Nasıl tedavi edilebilir?
Selda Yanık / Ankara
Basit kaburga kırıklarının istirahat ve analjezik (ağrı kesiciler) dışında ek bir tedavisi yoktur. Bu tür kırıkların tamamen iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Bu süre içinde zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, mümkün olduğunca istirahat etmek ve gereğinde analjezik kullanmak yeterli olacaktır. Eğer, mevcut kırık nefes alıp vermede sizi sıkıntıya sokuyorsa bir göğüs cerrahına görünmeniz iyi olacaktır. Göğüs cerrahisi uzmanı size uygun bir tedavi vererek şikayetlerinizin giderilmesini sağlayacaktır.
Beyin ve Sinir Cerrahı Uzman Dr. Kerem Bıkmaz

İleri derecede astigmatım var...

Gözümde yüksek derece astigmat ölçüldü. Bu rahatsızlığın tedavisi mümkün mü? Astigmat nedir?
İsmail Tunca / Ankara
Astigmat, gözün, ışınları değişik meridyenlerde farklı kırmasıyla tek düzlemde odaklayamaması durumudur. Dolayısıyla nokta, çizgi şeklinde görülür. Gözün optik yüzeylerinin eğimlerindeki düzensizlikler veya göz merceğinin kırma indeksindeki farklılıklar nedeniyle meydana gelir. En sık nedeni; korneanın yuvarlak değil de oval eğimde olmasıdır. Belirtileri; baş ağrısı, gözlerde yorgunluk, görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet ve gözlerini kısarak bakmadır. Düzenli ve düzensiz astigmatizma olarak iki ana gruba ayrılır. Düzenli astigmatizma silindirik merceklerle düzeltilir. Düzensiz astigmatizma birbirine dik iki meridyen yerine çok sayıda odaklaşma çizgilerinin olduğu durumdur. Bu nedenle, görme keskinliği ileri derecede düşmüştür. Gözlüklerle tam olarak düzeltilemez. Gaz geçirgen kontakt lenslerle iyi sonuçlar alınır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

Burun kemiğimde eğrilme oldu
18 yaşından sonra burun kemiğim sola doğru eğilmeye başladı. Nefes almam iyice zorlaştı. Geceleri sık sık tıkanıp uyanıyorum. Bu neden ileri gelebilir? Nasıl tedavi olabilirim?
Selami Küçükbakkal / İstanbul
Burun kemiğindeki eğrilmeler yüz kemiklerinin gelişimi ile ilintilidir. Nefes almakta zorluk da yaşıyor olduğunuza göre bir KBB uzmanına başvurmanız doğru olacaktır. Tedavinizin cerrahi yöntemle olma ihtimali yüksek. Uzman hekim sizinle birlikte karar vererek, gerek duyduğunda ameliyatınızı gerçekleştirebilir.
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Mazhar Çelikoyar

Zatürree salgını olduğu doğru mu?
Şiddetli bir üşütme geçirdim. Tedavi oldum ama hala geceleri hafif ateşim yükseliyor. Zatürreenin çok salgın olduğunu duydum. Bu zatürree belirtisi olabilir mi? Zatürreenin belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?
Hacer Lüle / İstanbul
Zatürree mikrobik bir hastalıktır. Bu mikrop dışarıdan alınabildiği gibi vücut direncinin düşmesi de hastalıkta önemli rol oynar. Bazı mikroorganizmalar vücut direnci düştüğünde, vücudu güçsüz bulup mikrobik faaliyete geçebilir. Solunum sistemi hastalığı olduğu için zatürree olan kişinin yakınları ile nefes temasından kaçınması gerekiyor. Bir yerden mikrop almış da olunabilir. Zatürree hastalığı için antibiyotik tedavisi yapılır. Gece ateşin çıkması da hastalığın karakterindendir. İki haftalık antibiyotik tedavisi önerilir. Gece ateş yükselmesine karşı da ateş düşürücü ilaçlar kullanılması uygundur.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

Dizimi bükmekte zorlanıyorum
Dizimde bir sorun vardı, ameliyat oldum. Özellikle yağmurlu havalarda çok ağrıyor. Dizimi bükmekte zorlanıyorum. Ağrılarımın geçmesi için fizik tedavi yapılabilir mi?
Feride Elçi / İstanbul
Fizik tedavi ve egzersizlerin, ağrılarınızın tedavisinde ve dizinizi bükebilmekte çok yardımı olur. Bir uzmana görünün.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Çakmak




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Nerede kalmıştık?İtalyan vetosu
Vücudunu bebeğe hazırlıyor!Erkekler armağan alamıyor
En iyi ilaç: AşkGerçek suçlu kim?
Türkiye'ye yerleştiOryantal sıfır!..
Araya kara kedi girmişHepsi eziliyordu!..
Seksilikten bi haber...'Hakkımızı istiyoruz'
Bu kez film değil fotoğraf çektiErkeği bıktıran davranışlar
Playboy'un son gözdeleriGrip yüzünden hastanelik oldu
Zirveden inmiyorBu mağaza iyi satar!
Nedeni diziymişBu jeanlar para ister!..
Çocuk savaşı başladıSatılık kostüm
Doğum günü sürpriziSeksiliğinin sırrı ne?
İşin ustaları öğretiyor...Hayata 'esnek' bakın
Bulgaristan çıkarması...Çelebi Çiçek ile Tarot kartları
Günün mönüsüAşk mesajları
GÜNCEL
Chat'in Chat'in nafaka
Adanalı hakim, chat'te tanıştığı genç kızla 1 ay içinde evlendi. 18...
İçeride de 'hanımağa'
Oto-akbabaya darbe
Böyle gasp görülmedi
Erkekçe ayrılık
Şapkalı veda yürek yaktı!
Hamsili izdiham
SPOR
Güç Güç oldu 3-1 oldu
Ligin ilk yarısını 30 puanla kapattı
Geçtiğimiz hafta ...
Polemik sürüyor
Trabzon'dan sessiz çığlık
Sıra Avrupa'da
Kartal kendini aştı!
Hem kahraman hem dürüst
26 Ocak'ta görüşürüz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 13°C 8°C 
ANKARA Çok Bulutlu 10°C -2°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 16°C 8°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 21°C 11°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.320,470 D:% -1,35
DOLAR S: 1,436 D:% 0,17
EURO S: 1,914 D:% 0,53
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu