Günün mönüsü
Püf Noktası Bayatlayan peynirleri küp küp keserek yağ dolu bir kavanoza koyun. Biraz karabiber serpin ve birkaç gün beklettikten sonra afiyetle yiyin.
Çoban Kebabı Hazırlama: Kuşbaşı etleri tencereye alıp suyunu salıncaya kadar arada bir karıştırarak pişirin. Arpacık soğanları ve sarımsakları soyun. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayın. Patatesleri soyun. Tavla zarı iriliğinde doğrayıp su dolu bir kapta bekletin. Etler suyunu salınca yağ, sarmısak ve arpacık soğanları ilave edin. Etler suyunu çekinceye kadar pişirip, domatesi ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip karıştırın ve orta ateşte 5 dakika kadar pişirin. Patatesleri ete ilave edip üzerine 2 su bardağı su ekleyin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Çoban kebabını servis tabaklarına paylaştırıp üzerine kıyılmış dereotu serpin. Sıcak olarak servis yapın. Malzeme: (6 kişilik) 1 kg küçük doğranmış kuzu kuşbaşı, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 20-25 tane arpacık soğanı, 3 domates, 8-10 diş sarmısak, 4-5 dal dereotu, 3 patates, 2 su bardağı su, tuz, karabiber
Pirinçli Biber Bardağı Hazırlama: Biberleri bir tencerede sıcak suda hafif haşlayın. Haşlandıktan sonra sudan çıkarıp suyunu süzün. Bir tavaya yağı koyup kızdırın. İçine, ince kıyılmış soğan ve sarmısağı pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, domates, kırmızı biber ve mısırı ilave edip soteleyin. Haşlamış olduğunuz biberlerin içine bu harçtan doldurup fırın kabına dizin. Üzerine peynir serpiştirip 350 derece ısıdaki fırında 5-10 dakika peynir eriyene kadar pişirin. Malzeme: (6 kişilik) 3 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci, 5 adet kırmızı, sarı veya yeşil dolmalık biber, 1/3 su bardağı ince doğranmış soğan, 2 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1.5 su bardağı domates ve kırmızı biber, 1 su bardağı mısır konservesi, 1/2 su bardağı doğranmış cheddar peyniri
Kemalpaşa Tatlısı Hazırlama: Su ve şekeri 10 dakika kaynatıp limon suyunu da ilave edip bir dakika sonra ateşten alın. Un, karbonat, yumurta, yağ ve ufalanmış peyniri hep birlikte yoğurarak hamuru hazırlayın. Genişçe bir tepsiyi biraz yağlayın. Hamuru 19 küçük parçaya ayırın. Elinizi hafifçe unlayarak hamur parçalarını yuvarlak yapıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan tatlıların üzerine biraz ılındıktan sonra hazırladığınız şerbeti dökün ve kısık ateşte 15 dakika pişirin. Soğuyunca servis yapın. Malzeme: (6 kişilik) 1.5 su bardağı un, 2 yumurta, 40 gr margarin, 150 gr taze tuzsuz beyaz peynir veya tatlı lor peyniri, 1 çay kaşı- ğı karbonat. Şerbet için: 2 su bardağı su, 1.5 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı limon suyu
|