Günün mönüsü
Püf noktası Türk kahvesinin tazeliğini kaybetmemesi için kahveyi kavanoza döktükten sonra içine 2-3 tane kesme şeker atın. Kahveniz bayatlamayacaktır.
Fırında Sebzeli Balık
Hazırlama: Bir kapta 2 su bardağı suyu, maydanoz ve karanfili koyup suyunu yarısını çekinceye kadar kaynatın ve süzdürün. Sıvı yağı ilave edip karıştırın. Balıkları fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kabukları soyulmuş ve doğranmış havuç ve domatesleri serpiştirin. Maydanoz- su-zeytinyağı karışımını da balıkların üzerine gezdirin. Tuz ve biberi serpin. Limon dilimlerini ve mısır tanelerini de serpiştirip suyunu ilave edin. Isıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Malzeme: (4 Kişilik) 1 kg balık (kefal, levrek, kırlan- gıç), 2 bardak su, 1 demet maydanoz, 2 diş karanfil, tuz, 5 kaşık sıvı yağ, 2-4 kuru soğan, 4-5 domates, havuç, 1 çay bardağı mısır tanesi, 2 kaşık limon su- yu, taze çekilmiş karabiber
Lahana Salatası
Hazırlama: İyice yıkadığınız lahanaları incecik kıyın. Ayrı kaplarda tuzla ovun ve sudan geçirip, sıkın. Havuçların kabuklarını kazıyıp ayrı bir kaba rendeleyin. 3 çorba kaşığı zeytinyağını, 1 adet limon suyunu ve tuzu bir kasede iyice çırparak, biraz kıvamlandırın. Büyük bir servis tabağına sıra ile kırmızı lahanayı, beyaz lahanayı, havucu yerleştirin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın. (Bu tarifi yalnızca beyaz lahanayla da deneyebilirsiniz).
Malzeme: (4 Kişilik) Yarım küçük kırmızı la- hana, yarım küçük boy beyaz lahana, 2 havuç, yeteri kadar tuz, 3 kaşık zeytinyağı, limon suyu
Bülbül Yuvası
Hazırlama: 8 su bardağı su ile 7 su bardağı tozşekeri kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın. Un, yumurta, süt, sıvıyağ, 1 tutam tuz ve yoğurdu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan 30 parça kopartın. Her parçanın üzerine nişasta serpip, yufka açın. Açılan yufkaların içine dövülmüş ceviz serpin. Yufkayı oklavaya sarıp ikiye kesin. Kesilen yufkaları oklavada büzerek sıyırın ve uçlarını birleştirin. Hamurlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Hazırladığınız bülbül yuvalarını tepsiye dizin. Margarini eritip, bülbül yuvalarının üzerlerine gezdirin. Isıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından alıp üzerine şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekince servis yapın.
Malzeme: (10 Kişilik) Yarım kilo un, 1 tutam tuz, 3 yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 kaşık yoğurt, 1 kase nişasta. İçine yarım kilo ceviz. Üzerine 1 paket margarin veya tereyağı. Şerbeti için ya- rım limon, 7 bardak tozşeker, 8 bardak su
|