Günün mönüsü
Püf Noktası Kızartma yağı beklediği takdirde, yapılarındaki bağlar kırılır ve farklı maddeler ortaya çıkar. Bu maddeler de kansere yol açabilir.
Hindi Göğüs Sote
Malzeme: (4 Kişilik) 1 adet hindi göğsü, 1 çorba kaşığı salça, 1 çay kaşığı kekik, 1 fincan sıvı yağ, 2 adet kuru soğan, 2 adet domates, 4 sivri biber, tuz, karabiber
Hazırlama: Hindi göğsünü kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Soğanı soyup piyaz seklinde kıyın. Domatesi soyup fındık büyüklüğünde parçalara kesin. Biberi ince ince kesin. Bir tencere veya tavada yağı iyice kızdırın. İçine hindi parçalarını atıp biraz kızarana kadar,ortalama beş dakika kavurun. Üzerine soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun ve sivri biberi katıp 2-3 dakika daha pişirin. Domates, salça, kekik, tuz, biber ve 1.5 su bardağı su ilave ederek, 10 dakika kaynatın. Sıcak olarak yanında sade pilavla servis yapabilirsiniz.
Çoban Salata
Malzeme: (4 Kişilik) 3 adet domates, 2 adet salatalık, 2 adet sivri biber, yarım demet maydanoz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet limon, yeteri kadar tuz
Hazırlama: Domatesi, sivri biberi ve salatalığı yıkayıp süzün. Maydanozu temizleyip ayıklayın, limonun suyunu sıkın ve soğanı soyun. Domatesleri soyun, çekirdeklerini çıkartın ve fındık büyüklüğünde doğrayın. Salatalığı soyun, varsa çekirdekli kısmını alın ve küp şeklinde kesin. Sivri biberin çekirdeklerini aldıktan sonra, ince dilimlere kesin ve maydanozu kıyın. Soğanı piyaz şeklinde kıyın ve elinizin içinde biraz ovduktan sonra sudan geçirip süzün. Malzemelerin hepsini karıştırın ve servis tabağına koyun. Üzerine bir limonun suyu ve zeytinyağını döküp servis yapın.
Ballı elma tatlısı
Malzeme: (8 kişilik) 4 adet elma, 1 su bardağı pirinç, 2.5 su bardağı süt, 6 çorba kaşığı bal, 3 zencefil kökü, 1 çorba kaşığı üzüm, 4 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
Hazırlama: Süt ve pirinci bir tencereye koyun. Kaynama noktasına getirin ve bir defa karıştırın. Ocağın altını kısarak tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler pişip tamamen suyunu çekene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Bu arada elmaların kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkartın. Hazırladığınız pirince bal, zencefil, üzüm ve tarçın ilave ederek karıştırın. Elmaların içini pirinç karışımı ile doldurun. Bunları bir fırın tenceresine koyup, üzerlerine devamlı tereyağı sürerek 150 derecede yaklaşık 25 dakika pişirin. Kalan pirinci de sıcak olarak muhafaza edin. Pişen elmaları pirincin üstüne dizin ve üzerlerine ceviz serperek servis yapın.
|