AB'de hız endişesi Devlet Bakanı Ali Babacan: Uyum konusundaki hızımız, Avrupa Birliği'nde endişe yaratıyor
* Piyasaların AB konusundaki beklentileri, zaten AB sürecinin çok rahat olmayacağı yönündeydi. Tavsiye kararı kimse için sürpriz bir karar olmadı...
* Piyasa oyuncuları yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ediyor, karar fiyatlara yansımış durumda...
* 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni sosyal güvenlik sistemi, hiçbir kesimin radikal olarak etkileneceği bir değişiklik içermiyor.
* 1 Ocak 2007'den sonra ç ok ciddi bir sıkıntı olursa, sistemin aksayan yönlerine bakılır ve sorunlar giderilir.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, önceki akşam atv'de Tûba Atav'a, AB ile ilişkiler ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Babacan'ın açıklamalaları şöyle: * Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliği, her açıdan diğer üye ülkelerin üyeliğinden farklı olacaktır. Türkiye AB'ye üye olduğunda, AB'nin 6. büyük ekonomisi sırasına oturacaktır. * Türkiye AB müktesebatına uyum konusunda çok hızlı bir gelişme kaydetti ve 14 ay önce başlayan müzakere sürecinde, birçok konuda önemli reformlar gerçekleştirdi. AB'ye hızlı uyumumuz, Avrupa Birliği'ni endişeye mi soktu acaba diye düşünmeye başladık. * AB'deki şu andaki mücadele, gelecekte AB'de kimin daha güçlü olma mücadelesi. AB, yaşlanan nüfusu ve azalan rekabet gücü ile Asya ve ABD'ye karşı göreceli üstünlüğünü kaybediyor. * Türkiye dışarıdan çok güçlü ve geleceği parlak bir ülke olarak görülüyor. AB'nin geleceğinde Türkiye'ye mutlaka ihtiyacı var. * Komisyonun Türkiye ile yürütülen müzakere başlıklarından 8'inde, müzakerelerin başlatılmamasını tavsiye etmesi, henüz resmileşmiş bir karar değil. Bu karar, birçok AB liderinde de şaşkınlık yarattı. * Kıbrıs konusu sanki bir bahane olarak ileri sürülüyor. Kıbrıs Rum Kesimi, AB'nin nimetlerini KKTC ile paylaşmak istemiyor. * AB'ye üye 24 ülke Kıbrıs ile gerçekleri görerek, AB'nin uzun vadeli çıkarlarını heba etmemesi gerekiyor.