Kurtuluş Savaşı'nda 8 kez boşalıp yeniden doldurulan 8 ayrı cephede kullanılan 'Gazi top mermisinin kovanı' şimdi müzede. Gözyaşartan öyküsü ise Takvim'de....
Kurtuluş Savaşı'nın efsane top mermisi "Gazi Kovan", 1.5 yıl içinde 8 kez Makine Kimya'ya gitti. Boş kovan yeniden dolduruldu, cephelere döndü. Kullanan Mehmetçikler de her defasında üzerine tarih attı, cephenin ve kendisinin adını yazdı.
Büyük zafere tanıklık etti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, efsaneyi halka açtı. Savaşı nasıl kazandığımızı çarpıcı biçimde anlatan Gazi Kovan'ı, 8 kez doldurulduğu yuvasına, yani Makine Kimya Müzesi'ne armağan etti...
***
'Gazi kovan' yuvaya döndü
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bağımsızlık mücadelesi sırasında tam 8 kez doldurulan ve 8 farklı cephede kullanılan "gazi kovan"ı, gerçek yuvası olan Makine Kimya Endüstrisi'ne armağan etti.
Tarih 21 Mart... Yer İnönü Ovası.. Kurtuluş Savaşı yılları... Ethem Çavuş, sandıktaki sondan 3'üncü mermiyi aldığında bir an duraksadı. Kovanın üzerinde, "Karahisarlı Seyfi Çavuş. 4. Alay, 26 Rebiyülahir 1339 İnönü" yazıyordu. Cephane azlığı nedeniyle kullanılan mermi kovanları Ankara'daki atölyelere yollanıyor, doldurulup yeniden cepheye gönderiliyordu.
Kan ve zafer kokusu taşıyordu Kovana düşülen not, İmalat-ı Harbiye atölyelerinde çalışanların mesaj istediğini gösteriyordu. Ethem Çavuş, taşla kovana adını, tarihi ve cephesini kazıdı. İşte bu kovan, 1,5 yıl içinde 8 kere daha atölyeye geldi. Üzerindeki mesajların sayısı da 8'e ulaşmıştı. Kovan her defasında İstiklal Savaşı'nın her zorlu durağından Ankara'ya barut, kan ve zafer kokusu taşıyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, işte bu top mermisi "gazi kovan"ı 8 kez geldiği o yılların İmalat-ı Harbiye'sine, bugünkü Makine Kimya Endüstrisi'ne armağan etti.