Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Aralık 2006  

Acil servis



Gut hastaları nasıl beslenmeli?

Ben gut hastasıyım. Et yemiyorum. Onun dışında neler yemem gerekiyor? Etten başka hangi besinler bu hastalığa yaramıyor? Beni bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler.
Aziz Parlak / İstanbul
Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden veya böbreklerdeki ürik asit tasfiyesinin azalmasından doğan bir hastalıktır. Erkekler kadınlara göre 20 kat risk altındadır. Gut hastalığında protein kaynaklı besinleri kısıtlı tüketmelisiniz. Et tüketimi günde 2 köfte büyüklüğünü geçmemeli, kurubaklagil yemekleri (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi) haftada 1 kezden fazla yenmemeli. Bezelye, mantar, karnabahar ürik asit içeriği yüksek besinler olduğundan mümkün olduğunca tüketilmemeli. Peynir günde 1-2 karper kadar, süt-yoğurt 2 su bardağı kadar tüketilebilir. Ekmek seçerken de çavdar tercih edebilirsiniz.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

* * *

Astım tamamen tedavi edilir mi?

2 senedir astım hastasıyım. Tedavi oluyorum. Doktorum ne derse yapıyorum. Bu hastalık tedavi ile tamamen geçer mi? Bana bilgi verir misiniz?
Şükran Uğurlu / Ankara

Astım, genellikle alerjik kökenli bir hastalıktır. Alerjik hastalıklar genetik geçişlidir. Bu nedenle hastalığı tamamiyle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini rahatlatıp, ilerlemesini önlemek mümkündür. Bu nedenle mutlaka doktorunuzun önermiş olduğu tedaviyi sürdürmeniz gerekmektedir.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

* * *

Kalp duvarlarında kalınlaşma nedir?


44 yaşındayım. Bir ay önce kardiyoloji doktoruna gittim. Kalp duvarlarında kalınlaşma olduğunu söyledi. Bu ne anlama gelmektedir? Bu hastalığın sebebi nedir ve tedavisi var mıdır?
Hüseyin Taş / İstanbul
Kalp duvarlarında kalınlaşmanın en büyük nedeni yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon açısından kontrol yaptırmanız faydalı olacaktır. En az üç kez üç ayrı zamanda tansiyonunuzu ölçtürmeniz gerekir. Değerler 130 / 80'in üzerinde ise ilaca başlanmak üzere bir kardiyoloğa başvurmalısınız. Bundan dolayı da tansiyon yükseltici beslenme ve yaşam tarzınıza çok dikkat etmelisiniz. Tuzlu ve yağlı yemeklerden, aşırı steresten kaçınmalısınız. Doktorunuzun önereceği size uygun eğzersizleri, özellikle yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Temiz havada bol bol yürüşüylere çıkın.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

* * *
Çocuğumun aşıları eksik


Çocuğum 3 yaşında. En son 9 aylıkken kızamık aşısı yaptırdım ve ondan sonra aşı karnesini kaybettim. Şu ana kadar yapılması gereken aşılarını yaptıramadım. Bundan sonra aşılarına devam edebilir miyiz? Ne yapmam gerekiyor?
Rumuz/ Üzgün
Öncelikle 18. ayında yaptırılması gereken Karma menenjit aşısının yapılmasını, daha sonra geçirmemişse su çiçeği aşısını bir ay sonra yaptırılmasını öneririm. Daha sonraki aylarda da sırasıyla Hepatit A aşısı (6 ay sonra 2. doz gerektirir) Pnömokok (zatürree) aşısının ve Kızamık- Kızamıkcık-Kabakulak aşılarının yaptırılması gerekir. Çocuğun aşılarının tamamlanması geçireceği hastalıklar ve korunma için büyük önem taşır. Aşılar bazı hastalıklardan koruma sağlarken, bazı hastalıkların hafif seyretmesine yardımcı olur.Bu durumu sakın ola ki ihmal etmeyin.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

* * *

Yumurtalık inmemesi nasıl tedavi edilir?

3 yaşındaki oğlumun yumurtalıkları inmedi. Nasıl tedavi edilir? Bizi bilgilendirir misiniz?
Semiha Öztürk / İstanbul
Testisler doğumdan hemen sonra saatler içinde torbaya inmelidirler.Yinede 1 yaşına kadar iki testisi de torbaya inmesi için beklenebilir. Ancak tek taraflı inmemiş testilerde beklemeye gerek yoktur. O tarafın kasık kanalında anatomik bir bozukluk ya da fıtıklaşma olmuş olabilir. Çift taraflı inmemiş testislerde bir yaşından sonra hormonal iğnelerle indirme yöntemi denenmelidir. Eğer başarılı olunamıyorsa çözüm ameliyat olmalıdır. İnmemiş testisleri kasık kanalında kalması tümörleşme riski doğurduğundan dolayı çok dikkat edilmelidir. Çocuklukta erken ameliyat önemlidir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel

* * *

Miyomun tedavi yöntemi nedir?


Bende 8 ve 5 cm büyüklüğünde miyom var. 3 doktora gittim. Hepsi de ameliyat dediler. İkisi 'rahim alınmadan olur' dedi. Biri, rahmin de alınması gerektiğini söyledi. Nasıl karar vereyim? Hangisi doğru olur? Bana yardımcı olur musunuz?
Rumuz/ Şaşkın
4 cm üzerindeki miyomlarda doğru yaklaşım miyomektomidir. 8cm'lik ve 5cm'lik miyomlar cerrahi yolla tedavi edilebilir. Çocuğunuz yoksa rahim mutlaka korunmalıdır.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Emre'nin gizli aşkı Bade çıktıGüzel, zengin ama mutsuz!
Kara listeye alındılarTarkan sabredemedi
'Mutluluk'un filmiSeviyorum, evliyim!
Uzun boya daracık paçaBu modeller kimsede yok
Dr. M. Hakan Özörnek:...İrfan Gürkan Çelebi : Aşk...
Yatak odası deyip geçmeyinEvgin'in Tüm Yaşam'ı
Hayallerini erteleme!'Mesleğimde tekim'
Gençsever Hande uçuk yaşıyorEbru'ya yine ayrılık var...
Ricky Martin, evini...'Cep'ler de giyindi
Eva Herzigova aseksüel çıktıÜnlü raket Maria...
Seksi yıldızlar kara listede!Mişa göle maya çalıyor
Bencil dev kim?Türküm doğruyum konuşkanım
'Gez Göz Pusula'Nadide tam bir alışveriş...
Kışlık mekanlarKimse işsiz kalmaz!
Soysal'ın Bulgur...Modanın adresi eğitim!
Öğrencilere ücretsiz danışmanlıkZamana değer verin
Çift Geyik seçeneğiZarif kadın asil erkek
DvdKitaplar
KonserlerVizyona girenler
Günün mönüsüÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Markette Markette kurşun yağmuru
İşe gidiyordu
Eskişehir'de, Amerikan filmlerindeki...
Polise pasif direniş
Sapıklığın babası
13 uğurlu geldi
Kuş kâbusu
Eğitimtube
Tarikatta çifte intihar
SPOR
Trabzonspor Trabzonspor The End
Tarihinin en kötü günlerini yaşayan ve maç için özel olarak Riva'da...
Bahislerin efendisi!
Yüzde 51 Fener
Gerets krızine derbi tatili
Mutluluk Formülü
G.Saray çok tehlikeli
Beşiktaş, Ankara virajında
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 13°C 8°C 
ANKARA Sisli 12°C -1°C 
İZMİR Az Bulutlu 17°C 7°C 
ANTALYA Açık 22°C 12°C 
ADANA Açık 21°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.196,520 D:% 0,07
DOLAR S: 1,452 D:% -0,14
EURO S: 1,925 D:% 0,10
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu