Püf Noktası Zeytinyağlı bakla pişirirken tencerenin kapağını 1 bardak su ve 1 fincan un ile yapılmış hamurla sıvarsanız, baklanız hem yumuşak hem de lezzelti olur.
Çerkez Çorbası
Malzeme: (4 kişilik) 500 gr. kuşbaşı kuzu ya da koyun eti, 3 adet taze mısır, yarım kg. taze yeşil fasulye, 2 adet kuru soğan, 4 ye- mek kaşığı margarin, 2 adet küçük kırmızı acı biber, yeteri kadar tuz.
Hazırlama: Kuşbaşı etleri, üzerini örtecek kadar su ilavesiyle orta ısıdaki ateşte haşlanmaya bırakın. Haşlanan etlerin üzerine tanelenmiş taze mısır ve en fazla 2-3 santim boyunda bıçakla doğranmış taze yeşil fasulyeleri ekleyin. Çorbanın kıvamında olması için 1.5 su bardağı sıcak su da ilave edebilirsiniz. Bu arada bir tavaya yağ koyun. Yağ erir erimez yarım ay şeklinde ama çok ince kıyılmış soğanları ekleyerek rengi hafif kahverengi oluncaya kadar kavurun. Üzerine kırmızı toz biber ekleyip, soğanlı sosun altını kapatın. Mısırlar ve yeşil fasulyeler iyice yumuşayıp yenebilecek kıvama geldiğinde çorba pişmiş demektir. Pişen çorbanın üzerine yukarıda hazırladığınız soğanlı sosu gezdirin.
Sebze Buketi
Malzeme: (4 kişilik) 200 gr taze fasulye, 1 orta boy kabak, 1 orta boy havuç, 1 çorba kaşığı mısırözü yağı, 3-4 diş sarımsak, yarım tatlı kaşığı kuru fesleğen, tuz, karabiber.
Hazırlama: Fasulyeleri ayıklayıp, kabağın ve havucun kabuklarını soyun. Hepsini uzun ince doğrayın. Yağı tencereye alın. Dövülmüş sarmısakları ilave edin. Ardından fasulyeleri tencereye alın. Karıştırarak 3 dakika kavurun. Sonra havuçları tencereye alın. Karıştırmaya devam ederek, 5 dakika daha kavurun. Orta hararetli ateşte yumuşamaya başlayan havuç ve fasulyelerin içine kabakları ilave edin. Yine kavurmaya devam edin. Sebzeleri hafifçe fazla yumuşatmadan sote edin. Ateşten almadan iki dakika önce kuru fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyin. Garnitür olarak servis yapın.
Donut
Malzeme:(8 kişilik) 500gr un, tuz, 60 gr margarin, 30 gr maya, 4 kaşık toz şeker, 225 ml süt, 1 yumurta, çilek veya frambuaz marmeladı.
Hazırlama:Hamuru için, unu ve tuzu bir yoğurma kabına eleyin. Yağı parçalar halinde ilave edip yoğurarak, ekmek kırıntısı halinde bir hamur yapın. Ortasını havuz biçiminde açıp mayayı ve şekeri ekleyin. Ilık sütten biraz ekleyip maya ve şekeri çözün. Maya ve şeker eriyince yumurtayı çırpıp kalan süt ile beraber hamurun ortasına ilave edin. Hamura ortasındaki sıvıyı yedirin ve kabınızın kenarlarına yapışmayacak şekilde bir hamur elde edin. Daha sonra üzerine nemli bir bez örtüp iki katı oluncaya kadar dinlendirin. Kabarmış hamuru tekrar yoğurup 16 eşit parçaya bölün. Parçaladığınız hamurları avucunuzda yoğurun. Ve topak halindeki hamurlarınızı tekrar iki katı oluncaya kadar dinlendirin. Firitözünüzü 165 dereceye getirip ısıtın. Mayalanan hamurları altın sarısı renk alıncaya kadar 10-12 dakika kızartın ve havluya serip yağını çektirin. Donatların ortasına marmelatları sıkın. Üzerine bol tarçınla toz şeker serperek servis yapın.