Yargıtay'dan çok tartışılacak bir karar: Polise ehliyetini vermek istemeyen alkollü şoför, zor kullanmadığı için pasif direniş yapmıştır. Bu suç değildir
***
Polise pasif direniş
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, bir gazetecinin "Yargıtay, alkollü halde ehliyetini polise göstermeyen bir sürücüyle ilgili 'Şiddete başvurmadan, pasif şekilde polise direnmek suç değildir' gerekçesiyle, bu şöföre ceza verilemeyeceğine hükmetti" hatırlatmasında bulundu ve şu soruyu sordu: - Polise pasif direniş göstermek suç olmaktan çıktı mı? Çalışkan, "Polise direnmek, suç olmaktan çıktıysa yapacağımız bir şey yok" cevabını verdi. 'Yargıya uyacağız' Polisin kanunlar çerçevesinde yargı kararlarına uyarak görev yaptığını belirten Çalışkan, "Yargı kararına saygılıyız" dedi. Yorum Doç. Dr. Adem Sözüer (İ.Ü. Hukuk Fakültesi) "Bir kamu görevlisinin dediğini yapmaması, tek başına suç olmaz. Kamu görevlisi görevini yaparken bir zorlama ya da tehdit ile karşılaşsaydı, o zaman suç olurdu. Kamu görevlisine direnmek suç olmaktan çıkmış değil. Yargıtay'ın kararı doğru."
İstanbul Emniyet'inde görevli bir polis şefi "Yargıtayın bu kararı özellikle sokakta görev yapan polisi zor durumda bırakacaktır. Polise direniş artacak ve resmi otorite kaybolacaktır. Şimdi herkes mahkemeye başvurarak, polisi suçlayacak. Suç ve suçluyla mücadele zaafa uğrayabilir."