Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 01 Aralık 2006  

Acil Servis



Kısırlık tedavi edilebilir mi?
Erkekte kısırlığın nedenleri neler? Her kısırlık tedavi edilebilir mi? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.
Remzi Çakşır / İzmir
Erkek kısırlığının çok çeşitli sebepleri vardır. Öncelikle genetik olarak (doğuştan) kromozom bozuklukları (klinefelter sendromu vb), testis içi üretim kusurları (sertloi cell only sendromu vb.), beyinden salgılanan hormonların yetersizliği veya testis dokusu tarafından duyarsızlığı bu sebepler arasında sayılabilir. Ergenlik çağlarında geçirilen sistemik ateşli hastalıklar (kabakulak), testise ait iltihabik hastalıklar (orşit, tüberküloz vb.), varikosel gibi damar patolojileri, tiroid bezi ve böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, tümör ilaçları, kullanılan bazı ilaçlar ve testise uygulanan radyasyon da erkek kısırlığı yapabilmektedir. Bu durumda etkenin ne olduğu bulunursa tedavi daha rahat bir şekilde yapılabilir. Erkek kısırlığında günümüzde hiç spermi olmayan erkeklere dahi tedavi şansı verilmektedir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
Kürtajdan sonra kanamam kesilmedi...
15 gün önce kürtaj oldum. Bu olaydan sonra halen kanamam devam ediyor. Doktora da gidemiyorum. Şu anda kanamam oldukça fazla. Bununla ilgili ne yapmalıyım?
Rumuz: Çaresiz/ İstanbul
Halen devam eden kanamanızın nedeninin retansiyon (yani, kürtaj sonrası içeride parça kalması) olabileceğini düşünüyorum. Ancak, emin olabilmek için USG ile bakılması gerekir. Eğer ufak parçalar varsa bu pek önemli değildir. Oluşan kanamayla bu parçalar atılır. Ancak fazla miktarda kanama görülüyor ise revizyon kürtaj denilen (tekrar kürtaj) operasyonu geçirmeniz gerekir.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir

***
Üç yaşındaki oğlum konuşamıyor
Üç yaşında bir oğlum var. Her şeyi güzel anlıyor ve çok çabuk kavrıyor, ama halen konuşamıyor. Kolay kelimeleri söylüyor, fakat bir türlü cümle kuramıyor. Çok zeki ve hiperaktif. Acaba tam olarak ne zaman konuşmaya başlar?
Rumuz: Babası/ İstanbul
Konuşma yaşı çocuktan çocuğa değişebilir. Ancak, üç yaşındaki bir çocuğun en azından 8-10 kelime bilmesi ve derdini kendine has kelimelerle de olsa anlatabilmesi gerekmektedir. Eğer ailede her yönüyle sağlıklı olup, konuşmada gecikme öyküsü bulunan başka bireyler de varsa, bu durum ailevi (genetik) olabilir. Hiperaktivite, dikkat dağınıklığı olan çocuklarda da konuşma olayı bazen gecikebilir. Ancak bu durumun ortaya konulabilmesi için çeşitli psikolojik testlerden geçirilmesi ve çocuk psikiyatri muayenesi gerekir.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

***
Tansiyon ilacı kullanan kalp krizi geçirir mi?
Doktorlar bende taşikardi olduğunu söyledi. Şikayetlerim başladığı günden bu yana sürekli tansiyon ilacı da kullanıyorum. Benim hem endişem hem de merak ettiğim konu ise bu ileride kalp krizi geçirme riski taşıyıp taşımadığım. Konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
Cevat Akyol/ Muğla
Kalp krizine neden olan risk faktörlerinden biri de hipertansiyondur. Ancak düzenli ilaç alındığında hipertansiyon kalbi etkilememektedir. Yaşınız, cinsiyetiniz, ailenizdeki kalp hastalığının varlığı, sigara tüketiminiz, şeker hastalığı, yüksek kolesterol seviyesindeki değişiklikler diğer risk faktörlerini oluşturmaktadır. Eğer bu risk faktörlerinden üç ya da daha fazlasını taşıyorsanız bir kardiyolog uzmanına başvurmanız doğru bir karar olacaktır. Ayrıca efor testi yaptırmanızı da öneririm. Geçmiş olsun...
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Tüberküloz mikrobu nasıl bulaşır?

Tüberkülozlu birisi ile aynı odada kalınırsa hastalık bir başkasına geçer mi? Kayınpederim tüberküloz hastası, çocuklarımla zaman zaman aynı odada kalıyor. Onlara da geçmesinden çok korkuyorum. Bu hastalık nasıl bulaşır?
Yeliz Öztürk / İstanbul
Tüberküloz, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Dolayısıyla tedavi altında olmayan bir tüberküloz hastası, nefes yoluyla bu mikrobu çevresine bulaştırır. Düzenli tedaviye başlanan hastalarda, tedavi başlangıncından 2-3 hafta sonra bulaşıcılık kaybolur. Bu nedenle, hastalığı taşıyan kayınpederiniz tedavi altında değilse, çocuklarınızla aynı ortamda bulunması sakıncalıdır. Ayrıca, en kısa sürede çocuklarınızı da kontrolden geçirmeniz gerekir.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Birbirimiz için yaratılmışızAnadolu gizemini...
'Bana bir şey olmaz' demeyinSizden hoşlandığını...
Mükemmel sonuçBaykal'ı kandırdı
Neye niyet kime kısmetAşkları yıllanmış şarap gibi
Hayatı bir sır olmaktan çıktıHalle'nin fendi Arnold'u yendi
Genç kızlara örnek oluyorSıra mankenlikte
Kendi kendinin fanı mısın?Tüm şarkılar Lady Diana'ya
Yöneticiler stresteKayınpederi Katie'ye...
'Bomba gibiyim'Aşk acısının ilacı 'yoga'
Kocasına inat yemek pişirecekRonaldinho şerefine çok...
Rekora doymadıSindirim sistemini çalıştırın
Yoğurdu kahvaltıda da tüketinMutsuz olan kişiler daha...
Hastalıklara karşı limonataPatates kızartmasını...
Kimsesizlerin içini ısıtın...Sahne tozu yutacaklar
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıGünün Mönüsü
Rüya YorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Kadınların Kadınların isyanı
Çok çocuklu aileye vergi kıyağı getiren yasaya kadınlardan büyük...
Seçim Mart'ta olsun
Gafların Nobel'i Pamuk'a
Zehirli İstanbul
Narkozlu isyan
Ekmeğe kanser bulaştı
'İthal eş' mutsuzluğu
SPOR
Uğur-suz Uğur-suz gece
Sıradan bir ekip hüviyetindeki rakibi önünde Alex penaltıyı atamadı,...
Kaderimi Fener maçı belirler
İşte kanka!
PFDK, Özdemir'e 20 gün ceza...
Derbi Dereli'nin
Genel Kurul çağrısı
Fener de gelsin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 12°C 8°C 
ANKARA Sisli 10°C -4°C 
İZMİR Az Bulutlu 15°C 6°C 
ANTALYA Az Bulutlu 21°C 10°C 
ADANA Az Bulutlu 21°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.168,530 D:% 0,27
DOLAR S: 1,455 D:% -0,65
EURO S: 1,920 D:% -0,29
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu