Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 30 Kasım 2006  

Acil servis



Kilo almak için ne yapmalıyım?

Ben 23 yaşında bir genç kızım. Boyum 1.75, kilom 49. Hiç kilo alamıyorum. Kan tahlilleri yaptırdım, herşey normal çıktı. Vitamin alıyorum, ama fayda etmedi. Boyuma göre daha kaç kilo almam gerekiyor? Nasıl kilo alabilirim?
Zayıfım / İstanbul
Kilo alıp vermede en önemli etkenlerden biri beslenme şeklidir. Bu nedenle kilo alamamanızın nedeni olarak düzensiz beslenme alışkanlığınızın olduğunu düşünüyorum. Çok düzenli yemek yiyerek, özellikle de kalori yönünden yüksek yiyecekleri tercih ederek beslenmelisiniz. Kilo almak biraz zordur; bu nedenle sabırlı olmalısınız. Bir ayda yarım kilo ya da bir kilo almanız yeterli olacaktır. Günde en az altı öğün yemek tüketmeye özen göstermelisiniz. Boyunuza göre ideal olan ağırlığınız da; 1.75 cm boyunuza yaklaşık 60-70 kg olabilirsiniz. Yalnız bu kilo artışı yaşa göre de değişim gösterebilir.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay


* * *

Kalp krizi geçireceğim diye korkuyorum

Bazı geceler kalbimde bir yanma ve ağrı oluşuyor. Kalp krizi korkusu yaşamaya başladım. Bununla ilgili ne yapmam gerekir?
Şennur Kılıç / Mersin
Kalp krizine, en çok 45 yaşını geçmiş erkekler ve 55 yaşını geçmiş kadınlarda rastlanmaktadır. Bir takım risk faktörleri kalp krizinin oluşumunu kolaylaştırır. Sigara tüketimi, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, ailede kalp hastalığının bulunması gibi durumlar da risk faktörleridir. Ancak, her ağrı kalp krizi değildir. Fakat bu risk faktörlerinden üç ya da daha fazlasını taşıyorsanız, bir efor testi yaptırmalısınız.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

* * *

Kızım gizlice bebekleriyle öpüşüyor

3 yaşındaki bir kızım var. Oyuncak bebeklerini gizlice odasına götürüyor. Ve onlarla büyük bir insanmış gibi öpüşüyor. Bu arada bazı garip sesler de çıkartıyor. Bazı zamanlarda babasını da bu şekilde öpmek istiyor. Bunu önlemek için neler yapabilirim?
Rumuz: Şanssız/ İstanbul
Üç yaşındaki bir çocuğun seks duyguları bizim bildiğimiz anlamda gelişmemiştir. Dolayısıyla çocuk, ancak bunu bir yerde görmüş ise uyguluyordur. Ve bunu elindeki oyuncağı ile yapıyordur. Tabii, çocuk olaydan emzik niyetine zevk almıştır. Konuyla ilgili olarak da bu tarzda öpmenin bir ayıp veya günah olduğunu kızgınlıkla ya da eleştirerek söylemek doğru olmayacaktır. Babasını öpmek istediği anda yanaktan doğru şekilde öpmeyi ona yavaşça göstermek ve olayı büyütmemek gereklidir.
Psikolog Selin Özkök Karacehennem

* * *

Tüberküloz hastalığı tekrarlar mı?

Yıllar önce tüberküloz geçirmiştim. Hastalığım üzerine çok iyi bir tedavi gördüm ama bu ara hızla kilo kaybediyorum. İştahım aşırı derecede kesilmiş durumda. Atlatmış olduğum tüberkülozun tekrar ortaya çıkma ihtimali var mı? Olmaması için ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler...
Dursun Berdan/ İstanbul
Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak çok iyi bir tedaviden sonra yeniden tekrarlaması mümkün olmayabilir. Fakat bu arada başka bir tüberkülozlu hastadan almış olabileceğiniz mikrop sonucunda, bu hastalıkla karşı karşıya kalma olasılığınız tabii ki var. Ayrıca, bunun dışında bahsetmiş olduğunuz kilo kaybı ve iştahsızlık sorunu başka birçok hastalıkta da görülebilir. Bu nedenle detaylı bir tetkikten geçmeniz önemlidir. Bu arada akciğer filmi ile ciğerlerin kontrolü de yapılmalıdır. Böylece daha net bir cevap alabilirsiniz.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

* * *

Prostat kaç yaşında ortaya çıkar?

Prostat kaç yaşından sonra ortaya çıkıyor. Bunun nedeni nedir? Prostattan korunmanın bir yolu var mı?
Doğan Adışen / İstanbul
Prostat doğumdan itibaren erkeklerde olan hormonal bir bezdir. Yaş ilerledikçe, hormonal etkilerden dolayı özellikle 45 yaşından sonra büyümesinde hızlanma olur. Büyüyen prostat dokusu, idrar yolunu tıkamaya ve idrar akımını etkilemeye başlayarak kendini belli eder. Geceleri idrara kalkma, kesik kesik işeme, idrar akımında yavaşlama, çatallı işeme, idrar yaptıktan sonra tam rahatlayamama, hala idrarı varmış gibi olma gibi şikayetler başladığında üroloji uzmanı tarafından muayene ve tetkik edilmelisiniz. Prostat büyümesinden korunmanın fizyolojik süreçte imkanı yoktur. Ancak, herkes prostat rahatsızlığı ile de karşılaşmayabilir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan


* * *

40 yaşından sonra çocuğum olabilir mi?

Tüp bebek için 40 yaş çok mu geç? Bu yaştan sonra çocuk sahibi olabilir miyim?
Rumuz: Tutku
40 yaşında ve sonrasında çocuk sahibi olan çok çiftimiz var. Adetinizin üçüncü günü kanda FSH, LH, E2, PRL, TSH hormon sonuçlarına bakılmalı. Ayrıca, ultrasonografiyle over rezervleri kontrol edilerek tedaviye alınıp alınmayacağınıza karar verilmelidir.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Kayahan şarkıları...Sosyetiklerin dünyası
Tıpkı eskisi gibiKoç Vakfı'ndan anlamlı ödül...
12 yıl süren festivalİşten atılmanın en...
Yeter ki kararlı olunOyunun kuralı var!
Mega şov hayal olduBurcu isyanlarda
En güvenilir dergiYeni yaşını unuttu bile!
Evliliğiniz doyurucu mu?İzmir yolcusu
Doludizgin eğlenceKadın tiryakileri...
Çelebi Çiçek ile Tarot KartlarıHerkes 'güzel' olacak
İnternet, TV'nin ekranını...İletişim eksikliği orgazm...
Gribin ilacı, mutlu evlilik...Zatürreeden aşı ile...
Bebeğinizin mamasına...Önümüzdeki yılın modası tamam!
Her şey lösemili çocuklar...İçindeki saklı gücü keşfet!
Rüya yorumlarıGünün mönüsü
Aşk mesajları
GÜNCEL
Korkunç Korkunç itiraf
Üvey kızını ve damadını öldüren caninin karısı, korkunç bir iddia...
Hayat ipini tut
Kör müsün be kaptan
Sapığı halk yakaladı
Acıya ilaç olan yok
Lo lo lo Tuğba mahkemede
7 yaşında 76 kilo
SPOR
Kartal Kartal pençesi: 2-1
Balaban'ın penaltı golüyle yenik duruma düşen Siyah-Beyazlılar'ı son...
Federasyon bu pisliğin içinde!
Bu bir komplo
Zico'nun tek endişesi derbi
Papa kazığı
Kadıköy'de bu kez siz gülün
Trabzon'da alarm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 14°C 8°C 
ANKARA Sisli 11°C -2°C 
İZMİR Az Bulutlu 18°C 8°C 
ANTALYA Az Bulutlu 22°C 13°C 
ADANA Az Bulutlu 19°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.066,890 D:% 2,38
DOLAR S: 1,462 D:% -0,92
EURO S: 1,925 D:% -0,70
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu