Ne yaparsanız yapın, bir türlü patronunuzun beklentilerini karşılayamıyor, onu memnun etmeyi başaramıyor musunuz? İşte sizi başarıya götürecek önemli yapı taşları....
Kariyer basamaklarını tırmanırken tökezlemek istemeyenler için altın bir öğüt: "Kızılderili, kabile reisinin dilini bilmeli." Çünkü bütün kabile reisleri en çok kendi dillerinden konuşmak ister. Bundan dolayı bütün yönetici tiplerini etkilemek için mutlaka uygun bir pazarlama stratejisi vardır. Uzmanlar; iş hayatında dört ana yönetici tipinin varlığını ve onlarla sağlıklı ilişkiler kurmanın kurallarını belirledi. Size sadece patronunuzun hangi tipe uygun olduğuna karar verip, taktikleri uygulamak düşüyor.
MİNİMALİST Minimalist; yere sağlam basan iş bitirici tiptir. Onun için en önemli soru: "Şimdi bununla ne elde ettim?" dir. Teoriler veya gelecek için planlar hiç ona göre değil. Hızlı karar verir ve uygulamaya geçer. Gerçekler dışında kesinlikle hiçbir şey ilgisini çekmez. Takım çalışması ve birlikte çalıştığı takımın ruh hali onun için önem taşır. Onunla anlaşmak için lafı uzatmadan hemen konuya girin. Çünkü gereksiz yere lafı uzatmak, zamanını çalmak onu sinirlendirir. Mümkünse örneklerle konuyu açıklamayı tercih edin. Teorilerle zaman harcamayın. Takım arkadaşlarının da fikrinizi onayladığını belirtin. Uzun süreli projeleri üstlenmekle onun gözüne girebilirsiniz.
KARIYER UZMANI Kariyer uzmanı gerçek bir beyin gücüdür. Kararlarını daima üzerinde ayrıntılı çalıştıktan sonra verir. Tam bir strateji adamıdır. Detaylarla hiç uğraşmaz. İşine çok odaklandığından insani ilişkilerde pek başarılı değildir. Duygusal patlamalar onu fazlasıyla yorar. Kariyer uzmanları için sihirli kelime 'mantık'tır. Eğer önerileriniz mantıklı ise ve sorularını cevaplandırabilecek kadar ilgili konu hakkında kafa yorduysanız, onu hemen ikna edebilirsiniz. Rutin işleri ve detayları onun yerine hallederseniz sizden iyisi olmaz.
BÜROKRAT Bürokrat yöneticiler detaylara aşıktırlar. Ne kadar bilgi edinebilirse kendini o kadar rahat hisseder. Dikkat: Bazen kendini detayların içinde kaybedip konudan uzaklaşır. Kesin kural ve kanunlar onun için çok önemlidir. Çok titiz çalıştığı halde insani ilişkilerde hiç de başarılı sayılmaz. Bu tür bir yöneticiyi en ince ayrıntısı bile düşünülüp hazırlanmış projelerle ikna etmek mümkün. Önemli olan onun detay açlığını doyurabilmek. Bir projenin nasıl realize edilebileceğini anlatın. Gerçekliğe dayanmayan olasılık onu çileden çıkarır. Yine de yenilikçi fikirleri ona azar azar açarak onu ikna edebilirsiniz.
ARKADAŞ Arkadaş tipi yönetici, kendini yöneticiden ziyade çalışanlarının arkadaşı olarak görür. Duygusal bir insandır ve tüm kalbiyle kendini işine verir. Böylece takımının (ailesinin) da ruh halini çoğu zaman olumlu olarak etkiler. Birlikte çalıştığı insanların sorunları bazen onu ilgisini işten daha fazla çeker. Değişik fikirlere daima açıktır. Bu fikirlerin çoğu zaman sadece küçük bir kısmı hayata geçse bile. İşlerini genelde organize etmez ve yaratıcılıktan hoşlanır. Bu tip yöneticiyi detaylarla oyalamayın. Onun arkadaşça tutumunu olumlu yönde değerlendirip onayladığınız fikirlerin temel noktalarını ona gösterin. Sizi engellemediğini göreceksiniz. Ayrıca onu övmeyi ihmal etmeyin. Arkadaş tipi yönetici kendi gösterdiği tutumun karşılığını bekler. Onun davranışlarını dostça karşılayıp işindeki engelleri ortadan kaldırarak kalbini kazanabilirsiniz.