Günün mönüsü
Soğanlı Kavurma Hazırlama: Soğan ve sarmısağı soyun. Soğanı ikiye bölün. Sarmısağı ezin. Eti küçük kuşbaşı doğrayın. Margarinle birlikte kavurup tencereden alın. Soğan ve sarmısağı aynı tencereye ilave edip kavurun. Ardından tekrar eti ekleyin. Pul biber, kekik, tuz ve karabiberle tatlandırın. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Bir miktar et suyunu ilave edip çekmesini bekleyin. Bu işlemi bir iki kere daha tekrar edin. Et suyunun kalanını tencereye ekleyin. Eti kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı pişirin. Pişme süresinin sonunda tekrar tuz ve karabiberle tatlandırın. Eti tabaklara paylaştırarak servis yapın. Malzeme: (4 kişilik) 1 kg dana eti, 300 gr arpacık soğanı, 3 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı margarin, 2 tatlı kaşığı pul biber, 3 çorba kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı kekik, tuz, karabiber.
* * *
Havuçlu Makarna Hazırlama: Soğanları soyup ince ince doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Havuçları temizleyip verev dilimler halinde doğrayın. Maydanozu temizleyip dal dal ayırın; yarısını kıyın. Margarini tavada eritip soğanı kavurun. Havucu ekleyip sote edin. Domates, su ve 1 tutam tuz ekleyip havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün. Havuçlu karışımı ekleyip harmanlayın. Kıyılmış maydanozla ve maydanoz dallarıyla süsleyip servis yapın. Malzeme: (4 kişilik) 1 paket kalem makar- na, 2 havuç, 2 domates, yarım demet maydanoz, 1 soğan, tuz, 40 gr margarin, 1 çay bardağı su.
* * *
Bademli Keşkül Hazırlama: Bademleri önceden ıslatın. Kabukları yumuşayınca soyun. Sonra havanda bademleri iyice dövün. Sütü derince bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra bademleri ilave edin. Diğer yanda nişasta ve pirinç ununu başka bir kapta suyla karıştırın. Bunu da kaynamakta olan süte ilave edin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edin. Orta hararetli ateşte 25 dakika kadar pişirin. Koyulaşan keşkülü kaselere paylaştırın. Hindistan cevizi ve kıyılımış bademle süsleyin. Servis yapın. Malzeme: (4 kişilik) 250 gram badem, 1 litre süt, 250 gram toz şeker, 1 su bardağı su, 100 gram pirinç unu, 100 gram nişasta, rendelenmiş hindistan cevizi, dövülmüş badem.
|