Borsa'nın ilk 100'ündeki finans dışı şirketlerin hepsi 'cehennemde'!.
Hep Türkiye için acı raporlar veren IMF, bu kez de İMKB şirketlerini mercek altına aldı. Finans sektörü dışındaki şirketlerin mali yapılarının hiç de yazılıp çizildiği kadar parlak olmadığı uyarısı yapıldı, kritik bilançolar vurgulandı.
Birkaçı 'idare eder' IMF uzmanlarına göre, ilk 100'deki şirketlerin ihracatları, döviz borçlarını karşılamada yetersiz. Bunlardan sadece birkaçının "cennet" eşiğinde, yani "idare eder" durumda görünmesi dikkat çekti...
***
Borsa şirketleri 'cehennem'de
IMF raporuna göre, İMKB 100 Endeksi'nde işlem gören şirketlerin yüzde 90'ının döviz borçları arttı Buna rağmen döviz gelirleri giderek azalan şirketler, IMF tarafından 'cehennem' kategorisine konuldu.
Kriz nedeni olarak gösterdiği kredilerin Türkiye'de artmasını isteyen Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), İMKB 100 Endeksi'nde işlem gören şirketleri de 'cehennem'de gördüğü ortaya çıktı. Önceki gün IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp'ın, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de çok hızlı kredi genişlemesi olması gerektiğini belirterek, "Kredilerin hızla ilerlemesi genelde mali krizlerden önce gelen bir durum" demesi, "IMF Türkiye'de yeni bir kriz istiyor" şeklinde yorumlanmıştı.
Dev şirketler bile yok Şimdi de IMF'nin, 10 Kasım'da açıkladığı Türkiye raporunun satır aralarında İMKB'ye kote şirketleri (finans sektöründekiler hariç), fazla ihracat yapmamalarına karşın yüksek döviz borçları nedeniyle 'cehennemde' gördüğü anlaşıldı. Raporda yayınlanan tablodaki 'cennet' sınıflandırmasına, aralarında Türkiye ekonomisine üretim ve ihracatlarıyla yön veren, en büyük sanayi şirketlerinden bir tanesi bile giremedi. Bu kategori, 'borçlarını azaltırken yurtdışı satışlarla daha fazla rekabet edebilen' şirketleri tanımlıyor. Şirketlerin yüzde 90'ı ise 'fazla döviz borcu olduğu halde düşük ihracat rasyosuna sahip' yani 'cehennem' kategorisinde değerlendirildi.
Yüksek faiz etkiliyor Borsada işlem gören şirketleri, piyasa değeri üzerindeki net döviz kuru pozisyon oranı ve ihracatın toplam satışa oranı kriterlerine göre değerlendiren raporda, şu noktalara dikkat çekildi:
* Türkiye'nin İMKB'de işlem gören 100 şirketinden finans sektöründe olmayanlar giderek daha çok 'cehennem' ve borcu kadar döviz geliri olan 'doğal hedge' kategorisine kayıyor.
* Şirketlerin üçte ikisi hâlâ bir yıl ve daha az sürelerle borçlanıyor. Bu nedenle artan faiz oranları gelirlerini, dolayısıyla da kura karşı dayanma güçlerini azaltıyor.
* Şirketlerin borç ve pozisyon risklerinin takibinde boşluk var. Bu yüzden de bağımsız denetim büyük önem kazanıyor.