Günün mönüsü
Püf Noktası Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki kaşık karbonat ve yarım bardak sirke karıştırın.10 dakika kaynatın.
Nohut Çorbası
Malzeme: (4 kişilik) 2 bardak haşlanmış nohut, 3 yemek kaşığı margarin, 1 su bar- dağı kuskus makarna, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı biberiye, 8 bardak tavuk suyu.
Hazırlama: Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp, kıyın. Derin bir tencerede margarinle soğanı ve sarımsağı kavurun. Soğanlar pembeleşince içine salçayı ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Sonra haşlanmış nohutu, tavuk suyunu, biberiyeyi, tuz ve karabiberi ilave edip kavurun. Çorba kaynamaya başlayınca içine kuskus makarnaları ilave edip, makarnalar yumuşayıncaya kadar sık sık karıştırarak bir taşım daha kaynatın. Pişen çorbayı, sıcak olarak servis yapın.
Etli Bürüksel Lahanası
Malzeme: (4 kişilik) 500 gr Brüksel laha- nası, 3 adet patates. Harcı için; 250 gr kıyma, 3 yemek kaşığı margarin, 1 yemek kaşığı salça, 1 adet kuru soğan, karabiber, 2 adet taze soğan, tuz, 2 adet domates, 3 diş sarımsak, 2 adet çarliston biber, 2 su bardağı et suyu.
Hazırlama: Margarinle kıymayı kavurun. Piyazlık doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyılmış çarliston biberleri ilave edin. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip pişirin. Salçayı ve kıyılmış sarımsakları ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. En son olarak içine et suyunu tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım pişirin. Haşladığınız lahanaları ortadan ikiye kesin. Haşladığınız patateslerin kabuklarını soyup halka halka dilimleyin. Sıvı yağda hafif kızartın. Isıya dayanıklı fırın kabının kenarlarına kızarmış patatesleri dizin. Patateslerin ortasına lahanaları yerleştirin. Sebzelerin üzerine kıymalı sosu döküp, ısıtılmış 185 derecede, fırında 15-20 dakika pişirin.
Sütlaç
Malzeme: (4 kişilik) 8 bardak süt, 1.5 bardak toz şeker, 1 tepeleme kahve fincanı kı- rıklı pirinç, 1 bardak sütle ezilmiş 40 gr pi- rinç unu, 1.5 bardak su, 1 kahve kaşığı tuz.
Hazırlama: Bir kapta pirinci 1.5 bardak suyla suyunu çekip iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve kabı ateşten alın. Sonra tencereye süt, 1 kahve kaşığı tuz ile haşlanmış pirinçleri koyarak pirinçli sütü kaynatın. Süt kaynayınca, buna 1 bardak sütle ezilmiş 40 gr pirinç ununu katın. Sonra bunları karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Şekerini katarak sütlacı koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Hemen kaselere bölüştürün ve iyice soğuduktan sonra servis yapın.
YARIN: Soğanlı Kavurma - Havuçlu Makarna - Bademli Keşkül
|